Hoe de perfecte kandidaat vinden voor uw vacature? cover

11 jul 2022 | Management & Deontology

Hoe de perfecte kandidaat vinden voor uw vacature?

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 11/07/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De war for legal talent lijkt al op voorhand verloren voor veel werkgevers die op zoek zijn naar de juiste kandidaat. De tijden dat er op elke vacature honderden kandidaten afkwamen en u maar te kiezen had, zijn immers voorbij. Hoe vindt u toch de juiste mensen? U moet op een andere manier gaan rekruteren. Meer dan ooit moet u potentiële kandidaten overtuigen om voor u te kiezen. We lijsten voor u zes tips op om een sollicitatieronde met succes af te ronden.

Denk goed na over welk profiel u precies zoekt

Hebt u de ideale kandidaat al voor ogen? Schrijf zo gedetailleerd mogelijk op wat u van deze persoon verwacht. Het is daarbij misschien wel een goed idee om van het klassieke verwachtingspatroon af te wijken. Fixeer u bv. niet op diploma’s en studieresultaten. Natuurlijk is een rechtendiploma cruciaal voor een jurist, maar een notaris(medewerker), gerechtsdeurwaarder of advocaat(-stagiair) heeft nog veel meer vaardigheden nodig. Vaardigheden die je niet allemaal op de schoolbanken leert: attitude, klantvriendelijkheid, openheid, stressbestendigheid, collegialiteit, …

Vermijd spiegelrekrutering

Het is een valkuil waar we al te vaak in trappen: als recruiter teveel uitgaan van onszelf. We gaan telkens weer op zoek naar gelijkaardige profielen als die van de medewerkers die al bij het kantoor aan slag zijn. Probleem: je eindigt op die manier met meer van hetzelfde. Terwijl net diversiteit op de werkvloer zo verrijkend is. Die diversiteit zou zich op alle vlakken moeten vertalen: mannen en vrouwen, jonger of wat ouder, medewerkers met een ander sociale of etnische achtergrond, mensen met een andere professionele bagage, …

Maak er een wervende vacature van

Dagelijks verschijnen er op vacaturesites tientallen nieuwe vacatures. Een standaardvacature valt voor uw ideale kandidaat tussen dit overaanbod misschien niet op. Probeer eens iets anders. Vermijd lege clichés als “een team player”, “hands on mentaliteit”, “proactief, “een duizendpoot”, “out of the box”, …

Geef concrete informatie: welke taken zal de kandidaat krijgen, in welk team komt hij/zij terecht, van waaruit zal hij werken,…. Wees ook to the point: de ideale lengte van een vacature is tussen de 700 en 2000 tekens. Hou de titel van de vacature kort: best niet langer dan 80 tekens.

Geef uw kantoor een gezicht op sociale media

Ook als u niet actief op zoek bent, moet u vindbaar en herkenbaar zijn – niet enkel voor cliënten, maar ook voor potentiële nieuwe medewerkers. U moet met andere woorden uw kantoor een ‘gezicht’ geven. Zo denken deze professionals aan u wanneer ze hun carrière starten of een nieuwe wending willen geven. In marketingtaal noemen we dat employer branding.

De ideale kanalen hiervoor zijn de sociale media. Toon alle kanten van uw kantoor: professionele verwezenlijkingen maar ook meer persoonlijke verhalen. Zo vertelt u uw verhaal en dat van uw team. Het geeft kandidaten de uitgelezen kans om in te schatten of ze bij uw bedrijf en de bedrijfscultuur passen. Welke netwerken u gebruikt, hangt van uw persoonlijke voorkeur af, maar we raden LinkedIn en zeker Instagram aan.

De meeste rechtenstudenten denken al tijdens hun masterjaren aan hun professionele toekomst. Zorg dat uw kantoor bij de nog niet afgestudeerde kandidaat van uw dromen bekend wordt. Dat kan online, maar hoeft niet alleen digitaal te zijn. Organiseer een interne jobdag, nodig hen uit voor summerclasses, geef hen de mogelijkheid een zomerstage op uw kantoor te vervolmaken, en neem met het kantoor deel aan de vele jobbeurzen en jobdays die de universiteiten en studentenclubs inrichten. Al die activiteiten kunt u weer in de kijker zetten op uw socialemediakanalen en zo is de cirkel rond.

Reageer snel

Hebt u een goede kandidaat op gesprek gehad? Wacht dan niet te lang voor u hem feedback geeft. De war for talent heeft immers tot gevolg dat de topkandidaten kunnen kiezen tussen verschillende kantoren. Als u treuzelt, lijkt u te zeggen dat u niet echt geïnteresseerd bent. Uit onderzoek blijkt dat tot 85 % van de werkzoekenden dan afhaakt en voor een andere job kiest.

Bied meer dan enkel een marktconform loon

De tijden dat werkzoekenden alleen vielen voor die riante vergoeding en die salariswagen zijn voorbij. Jonge mensen hebben vandaag de dag andere verwachtingen. Om er maar enkele op te noemen: een goede work-lifebalance (glijdende uren, thuiswerk, extra verlofdagen), kans om door te groeien, zelfontplooiing, mogelijkheid om extra opleidingen te volgen, goede collega’s, teamuitstapjes, …

Nota bene: verlies uw medewerkers niet uit het oog

De war for talent is veel meer dan het vinden van nieuwe medewerkers. Het gaat ook om het houden van uw ervaren medewerkers. Zorg dus dat zij ook tevreden blijven.


Meer weten? Jubel Services helpt u in de uitdagende zoektocht naar nieuw talent! Van het eenvoudig plaatsen van een vacature op Jubel.be tot het van a tot z samen uitwerken van uw Employer Brand, contacteer ons en ontdek de mogelijkheden!

Meer lezen van Jubel Services? Dat kan hier!

Lees meer over het carrièrepad van jonge afgestudeerde rechtenstudenten.

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.