Gewoonten die je welzijn en veerkracht aantasten? Je verandert ze makkelijker dan je denkt! cover

13 feb 2023 | Management & Deontology

Gewoonten die je welzijn en veerkracht aantasten? Je verandert ze makkelijker dan je denkt!

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 13/02/2023 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Onderzoek van de befaamde Harvard University toont aan dat wij genetisch geprogrammeerd zijn om gevaar op te sporen. Gevaar zien veroorzaakt allerlei reacties in ons lichaam. Bij echt gevaar zijn die reacties nuttig, maar bij gevaar dat veraf is hebben die reacties geen zin. Vandaag krijgen we veel impulsen die wijzen op gevaar. Lees de titels van een krant, of luister naar een doorsnee journaal: oorlog in Oekraïne, energiecrisis, stijgende prijzen van voedingswaren, enzovoort. Het teveel aan negatieve impulsen creëert zinloze zorgen en onderhuidse stress.

Als notaris, maar ook in andere adviserende beroepen zoals dat van advocaat, bedrijfsjurist, arts en accountant, handel je bovendien beroepshalve op een wijze die dergelijke stress aanzwengelt. Adviseurs focussen voor hun werk voortdurend op risico’s, op wat er voor hun cliënt kan mislopen. Dat wordt al snel een gewoonte en het onbewuste brein zet die focus dan verder buiten het beroepsdomein. Daarom kijken vele juristen ook in hun privéleven erg ver vooruit naar ‘wat er allemaal niet zou kunnen gebeuren’, vaak reeds maanden op voorhand. Ze doen dat voor zichzelf, maar ook voor hun naasten. Daarmee verspillen ze kostbare energie.

Er is ook goed nieuws. Uit hetzelfde onderzoek van Harvard blijkt dat we ons brein veel van die zinloze zorgen kunnen besparen door ons te oefenen in het kijken naar mooie en positieve dingen. De slechte gewoonte kan worden omgebogen. Het vergt training, maar na enige tijd herhaalt ons onbewuste brein die ‘nieuwe manier van kijken’ quasi automatisch. We moeten er dan zelfs niet meer bewust mee bezig zijn.

Ons brein is een van onze belangrijkste organen. Het is uitermate relevant voor ons werk, onze relaties, ons welzijn. Hoelang is het geleden dat je nog hebt stil gestaan bij de werking van je brein? Is dat niet vreemd voor zoiets belangrijks? Ik werd ertoe gedwongen toen ik in 2017 vastliep. Maar ook als je perfect denkt te functioneren, kan je heel wat bijleren om je werk en leven te optimaliseren.

Uit onderzoek is gebleken dat als je gedurende zes weken je houding wijzigt, er in je brein effectief fysische veranderingen optreden, zodat de bereikte verandering zich gemakkelijker handhaaft. Je brein dat zich aanpast op een wijze die zichtbaar is op een hersenscan noemt men ‘neuroplasticiteit’. Vele zaken waarvan je in eerste instantie denkt dat ze onveranderlijk zijn hoeven helemaal niet zo te blijven. Het aanpassingsvermogen van ons brein is veel groter dan lang werd gedacht. Je kan dus heel wat veranderen.

Onderzoek van Prof. John Bargh (Yale University) heeft aangetoond dat werken met de kracht van je onbewuste brein aangewezen is als je efficiënte controle over jezelf wil bekomen en als je dingen wil veranderen. Werken met de kracht van je onbewuste brein kan je leren. Meer nog, het is zelfs gemakkelijker dan fietsen of zwemmen.

Je onbewuste brein leren aansturen leer je in een training: een investering van 10 uren, waar je de rest van je leven van geniet. Je kweekt immers nieuwe en behulpzame gewoonten, zodat de nieuwe efficiënte houding een vanzelfsprekendheid wordt. Sedert ik deze technieken leerde, beschik ik over meer energie dan voor mijn burn-out. Dat leidt tot een helderder brein en beter presteren met minder inspanningen.

Jeff Keustermans


Jeff Keustermans is advocaat en ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en stressvermijding. Hij vertelt hoe u en uw team zich hiertegen kunt wapenen met allerlei oefeningen, waarbij hij zich specifiek richt op al wie actief is in een juridisch beroep.

Speciaal voor KnopsPublishing ontwikkelde hij een opleidingenreeks voor notarissen en notarieel medewerkers.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.