19 nov 2020 | Civil Law & Litigation

Bewijslast en bewijsnood na het vernieuwde bewijsrecht

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 19/11/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Wie, wat, wanneer en  hoe moet, kan, mag worden bewezen?

Met deze cruciale vragen worstelt elke rechtspracticus en ook na de inwerkingtreding van het vernieuwde bewijsrecht maakt dit nu net vaak het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Het kleurenpalet van de juridische bewijsregels bestaat uit alle mogelijke schakeringen, tegelijk met één ultieme vraag “kan er gevolg worden gegeven aan beweerde juridische aanspraken”?

De taak van de rechter op het vlak van de waarheidsvinding en zijn rol bij het bewijs spelen een belangrijke rol en werden door de verschillende Potpourri-wetten verfijnd.

De bewijsnood is niet dezelfde in de diverse rechtstakken en ieder heeft een eigen bewijsdynamiek. Zo werden in het burgerlijk recht nieuwe regels inzake de bewijslast en de bewijsstandaard geïntroduceerd, die doorgaans als maatstaf dienen.

In het strafprocesrecht moet wel rekening worden gehouden met het leerstuk van het onrechtmatig verkregen bewijs, de zgn. Antigoonrechtspraak.

Bij de bewijsregeling in het arbeidsrecht dat in principe het wettelijk gereglementeerd bewijsstelsel in burgerlijke zaken hanteert, stelt zich de vraag of en in welke mate zo’n bewijsstelsel spoort met de eigenheid van het sociaal recht. Bij de bewijsvoering in het sociale zekerheidsrecht is er ook de specificiteit van arbeidsrechtelijke bewijsproblemen en de rol van het arbeidsauditoraat en het auditoraat-generaal bij de bewijsvoering in het sociale zekerheidsrecht.

En dan is er nog de bewijslast in het belastingrecht. Een fiscaal geschil is vaak een ingewikkeld samenkomen van diverse feiten en wederzijdse vorderingen, wat tot een complexe verdeling en invulling van de bewijslast kan leiden, die bovendien vele uitzonderingen kent. Dat vertaalt zich in de hoeveelheid rechtspraak waar de fiscale rechter de uiterst delicate taak toegewezen krijgt om in geval van een blijvend geschil na te gaan wie de bewijslast van wat draagt en of deze partij hier ook aan heeft kunnen voldoen, dit met risico van procesverlies.

De Onderzoeksgroep Rechtshandhaving van de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen organiseert op 3 december 2020 een wetenschappelijk onderbouwde studiemiddag over deze thema’s met oog voor de praktijk rond bewijs doorheen de verschillende rechtstakken.

Alle info via deze link.

Nexus (UAntwerpen)

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.