Wijziging schenk- en erfbelasting Valencia: ook relevant voor Belgen
Wijziging schenk- en erfbelasting Valencia: ook relevant voor Belgen

Door Cazimir

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 10/01/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Comunidad Valenciana heeft aangekondigd enkele wijzigingen door te voeren in de schenk- en erfbelasting vanaf 2017. Deze wijzigingen kunnen een impact hebben voor Belgen die er een buitenverblijf hebben. Wij lichten de wijzigingen voor u toe.

Spaans belastingsysteem

Spanje is opgedeeld in verschillende regio’s. Deze regio’s hebben uitgebreide fiscale bevoegdheden. Ook in het kader van schenk- en erfbelasting. Daarnaast geldt er ook een federale regeling, waarbij de tarieven in rechte lijn variëren tussen 7,65% en 34% (eventueel te verhogen afhankelijk van het vermogen van de begiftigde voorafgaand aan de schenking). Sommige regio’s hebben aanzienlijk gunstigere regimes ingevoerd, maar die golden enkel voor Spaanse residenten. Sinds de veroordeling van Spanje door het Europees Hof van Justitie op 3 september 2014 zijn de tarieven van de deelstaten ook van toepassing op buitenlanders.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat het Spaanse systeem erg verschilt van het Belgische systeem. Voor België is de woonplaats van de erflater/schenker relevant, voor Spanje is dat de woonplaats van de verkrijger. Beide landen heffen ook als er goederen in dat land gelegen. De invulling ervan verschilt wel land per land.

Regio Valencia plant hervorming in 2017

Comunidad Valenciana (waar onder meer het populaire Alicante gelegen is) heeft aangekondigd een wijziging door te voeren vanaf 1 januari 2017. De regeling bestond erin dat er vrijstelling wordt verleend tot € 100.000 per begiftigde en vervolgens een vermindering van 75% op te betalen belasting. Dit geldt zowel in de schenk- als de erfbelasting.

De vrijstelling van € 100.000 zou worden behouden (maar wel op voorwaarde dat het vermogen van de begiftigde niet hoger is dan een bepaald bedrag, volgens het huidige ontwerp € 600.000). De vermindering van 75% wordt opgeheven in de schenkbelasting. In de erfbelasting wordt zij teruggebracht naar 50%.

Rekening houden met de Belgische erfbelastingen

Hoe verhoudt dit zich tot België?

U hebt Spaans vastgoed dat zal vererven. In dat geval moet u weten dat uw erfgenamen Spaanse erfbelasting verschuldigd zijn. Uw erfgenamen zullen ook in België erfbelasting moeten betalen. Erfbelasting is immers verschuldigd op het wereldwijde vermogen van een Belgisch rijksinwoner. Wel voorziet het Belgische recht in een vermindering van de Belgische erfbelasting gelijk aan de erfbelasting die in Spanje is betaald op uw Spaans vastgoed. Maar u moet er wel rekening mee houden dat de verrekening maximaal geldt ten belope van de erfbelasting die u in België betaalt op het Spaans vastgoed.

Als u Spaans vastgoed schenkt, dan is er geen schenkbelasting verschuldigd in België. Wel is er schenkbelasting te betalen in Spanje (soms ook andere belastingen), vanaf volgend jaar zonder de vermindering van 75%.

Cazimir,

10 december 2016.

Meer weten? Neem contact op met Cazimir of volg een van de studiedagen hieromtrent!

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.