De uitspraak van het hof van beroep in de zaak van de Reuzegommers blijft velen beroeren. Er was een stille mars in Leuven. De initiatiefnemer kreeg een forum in de televisiestudio’s. Hij bleek het arrest niet eens gelezen te hebben. Mag van een universiteitsstudent niet worden verwacht dat hij zich eerst informeert alvorens te fulmineren over iets wat er niet eens in het arrest staat?
Er is de videoboodschap van influencer Acid, die zijn honderdduizenden volgers trakteerde op wat bagger. Vraag maar aan de restauranthouder (zoon van een vermeende Reuzegommer die niet eens vervolgd werd, maar wel door Acid met naam en toenaam genoemd) wat de impact is van die desinformatie. Er is een vermoeden van onschuld, maar mogelijkerwijze volgt er voor Acid een onderzoek naar doxing (online publiceren van persoonsgegevens) of cyberbelaging. De vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed in onze samenleving, maar kent grenzen.
Ook Sammy Mahdi mag zich op die vrijheid van meningsuiting beroepen. Hij is wel voorzitter van een regeringspartij en dat brengt ook zekere verantwoordelijkheden mee. Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid. Mahdi vindt dat ACID niet moet gestraft worden. Het is niet aan hem maar aan de rechter om daarover te oordelen. Die zal dan wetten toepassen die door partijgenoten van Sammy Mahdi zijn geschreven.
Sammy Mahdi alludeert ook op de klassenjustitie omwille van de zogenaamde lage straffen voor de Reuzegommers. Ook daar Sammy, is dat niet de rechtbank die daarover oordeelt? En overigens: zijn het niet de parlementsleden van uw partij die de werkstraf hebben mogelijk gemaakt, waardoor de rechter in bepaalde omstandigheden de reclassering van iemand die een strafbaar feit heeft gepleegd het belangrijkst is? Als Mahdi als politicus vindt dat de rechters die wettelijk voorziene mogelijkheid verkeerd toepassen moet hij de wet laten aanpassen zodat dit niet meer kan. Een politicus moet zich wel neerleggen bij de toepassing ervan in een concrete zaak.
Het is de taak van welmenende juristen (advocaten, magistraten en anderen) om de werking van het gerecht iedere dag opnieuw uit te leggen en te duiden. Schandpalen van welke aard ook horen niet thuis in een rechtsstaat.
Door dat nu in een zaak ter discussie te stellen plaatst Mahdi zich in de buitenbaan van de democratie, de plek waar populisme en antipolitiek welig tiert. Wat zou een bezadigd man als Prof. Koen Geens van die strapatsen vinden, of binnenlandminister Annelies Verlinden die toch nog niet zo lang geleden een gerespecteerd advocaat was? Wie heeft er te winnen met het systematisch afkraken van de beginselen van de rechtsstaat?
We moeten niet verbaasd zijn als de burgers geen vertrouwen meer hebben in het gerecht als een voorzitter van een regeringspartij aan TikTok-justitie doet.
Het is de taak van welmenende juristen (advocaten, magistraten en anderen) om de werking van het gerecht iedere dag opnieuw uit te leggen en te duiden. Schandpalen van welke aard ook horen niet thuis in een rechtsstaat. Het wordt tijd voor een stille mars van de redelijken.
Zo, stel nu een goede daad en deel ook dit bericht eens via sociale media.
Hugo Lamon
Lees hier eerdere columns van Hugo Lamon
Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn
0 reacties