6 dec 2017 | Actualia, Algemeen

Wat als u vervolgd werd omdat u uw cliënt verdedigt?

Door Jubel

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 06/12/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De titel hierboven is jammer genoeg in veel landen de trieste realiteit. De lijst van plaatsen waar je als advocaat zelf kan worden aangeklaagd, enkel en alleen omdat je de verdediging waarneemt van iemand die door de overheid als vijandig wordt beschouwd of omdat je je te kritisch opstelt ten aanzien van de overheid, is veel te lang.

In landen zoals Azerbeidzjan, Burundi, China, Colombia, Egypte, de Filipijnen, Indonesië, Marokko, Moldavië, Pakistan, Rusland, Saoedi Arabië, Syrië, Tadzjikistan, Thailand, Turkije, Vietnam of Zimbabwe worden veel advocaten gehinderd bij de uitoefening van hun werk, of worden zelfs vervolgd of opgesloten.

In Nederland zet de organisatie Lawyers for Lawyers zich al jarenlang in voor deze advocaten overal in de wereld. Met allerlei acties trachten zij respect af te dwingen voor de VN Basic Principles on the role of lawyers van 1990. Zij staan advocaten die vervolgd worden bij, brengen hun zaak onder internationale belangstelling en trachten te onderhandelen met de betrokken autoriteiten om ervoor te zorgen dat advocaten hun rol ten volle kunnen uitoefenen, want de behandeling die advocaten op deze plekken krijgen, gaat lijnrecht in tegen de rechten van de mens.

Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens

In deze Verklaring worden maar liefst 65 rechten opgenomen, gaande van recht op leven, op vrijwaring van marteling, over recht op inspraak in bestuur, gelijke benoeming in openbare functies tot recht op werk, rust, sociale zekerheid, onderwijs, huisvesting en medische verzorging.

Op zich is deze Verklaring niet bindend: er gaat alleen een moreel gezag van uit. De Verklaring lag wel aan de basis van twee bindende verdragen, met name het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten. Ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens vindt zijn oorsprong in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.

Op 10 december vieren we de 69e verjaardag van de ondertekening van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, een datum die dit jaar extra in de kijker wordt gezet op de Dag van de Advocaat.

10 december 2017: de advocaat op de vlucht in de kijker

In 2014 besliste de algemene vergadering van de CCBE (de Council of Bars of Europe) om van 10 december ook de Dag van de Advocaat te maken. Jammer genoeg werd tot op heden aan deze dag weinig ruchtbaarheid gegeven. De Orde van Advocaten te Antwerpen wil daar graag verandering in brengen en besloot om voortaan deze dag te vieren tijdens een brunch.

Voor de organisatie van de eerste viering werd beroep gedaan op de Liga voor Mensenrechten. Ook deze samenwerking is een primeur. Als thema voor de dag werd gekozen voor het onderwerp ‘de advocaat op de vlucht’.

Een dag vol getuigenissen

De voorzitter van Lawyers for Lawyers zal de rol en de werking van de organisatie toelichten. Daarnaast zal ook de Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen het woord nemen, net als de voorzitter van de OVB, de vertegenwoordiger van de CCBE, de stafhouder en de voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.

Maar er komen ook advocaten aan het woord. Vanuit Turkije zijn de laatste maanden heel wat advocaten naar België gekomen om hier bescherming te vragen. Zij durfden het aan om opposanten van de president te verdedigen en tekenden daardoor meteen hun eigen aanhoudingsbevel. Door deze beslissing verloren ze in één klap alles: hun kantoor, hun prive-bezittingen, hun bankrekeningen, hun paspoorten … Het werd allemaal in beslag genomen, en zelf konden ze ook geen kant meer uit. Wie er toch in slaagde het land uit te raken, brengt hallucinante verhalen mee die ze graag met ons delen.

Naast hen horen we ook de getuigenissen van Syrische advocaten. Zij werden niet alleen vervolgd maar kregen daarbovenop nog af te rekenen met een oorlog waar maar geen einde aan komt.

Mis dit unieke event niet en kom op zondag 10 december van 11h tot 15h naar de wandelzaal van het justitiepaleis te Antwerpen. Al onze dagelijkse beslommeringen zullen na deze middag alleen maar ‘banaal’ lijken.

 

Praktisch:

Datum: 10 december 2017
Uur: 11h tot 15h
Plaats: wandelzaal van het Justitiepaleis te Antwerpen, Bolivarplaats 20
Parking: er is publieke parking achter het gerechtsgebouw
Prijs: 50 euro per persoon over te schrijven op rekeningnummer: BE25 3630 3223 7382 (begunstigde: Orde van Advocaten Antwerpen, mededeling: brunch + naam + aantal personen)

Inschrijven via mail: dagvandeadvocaat@mensenrechten.be

 

Geschreven door Liga voor Mensenrechten

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.