Hoe wint u de war for legal talent?

Door Jubel Jobs

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 02/04/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Hebt u ook vacatures die maar niet ingevuld raken? U bent niet alleen. De juiste man of vrouw vinden voor de juiste functie wordt steeds moeilijker. De echte toppers hebben hun toekomstige werkgever immers voor het uitkiezen. Hoe overtuigt u een potentiële kandidaat er  dan van uit al die vacatures net de uwe er uit te pikken. Door ervoor te zorgen dat uw kantoor er uit springt. Wij geven u enkele tips om de war on talent aan te gaan.

Waarom woedt er een war on talent?

De war on talent is een complex verhaal, toch kunnen we makkelijk enkele factoren identificeren die meespelen.

Eerst en vooral is er de kenniskloof of de mismatch tussen de vacatures en de werkzoekenden. Daardoor blijven er aan de ene kant veel vacatures lang openstaan (tot 40.000) terwijl er aan de andere kant duizenden werkzoekenden geen job vinden. Probleem is dat zij niet altijd over de nodige kwalificaties beschikken voor hooggespecialiseerde jobs.

Daar komt bij dat ongeveer 90 % van de topprofielen al een vaste job heeft. Vandaag de dag zijn werknemers ook trouwer aan hun werkgever dan tien jaar geleden. Het is dus moeilijker om hen ervan te overtuigen een overstap te wagen.

Ten slotte studeren we alsmaar langer. Het duurt dus langer voor de komende generatie op de arbeidsmarkt komt.

Nog een waarschuwing: in de toekomst zal het probleem nog nijpender worden. Een hele groep babyboomers staat immers klaar om de komende jaren op pensioen te gaan.

Geef jonge talenten kans om te groeien

Dat een sollicitant het juiste diploma op zak heeft, is belangrijk, dat hoort u ons niet ontkennen. Maar kijk bij het aanwerven van jonge mensen verder dan naar zijn of haar diploma’s en studieresultaten. Er bestaan immers ook heel wat kwaliteiten en vaardigheden die je niet met een diploma kunt bewijzen. Natuurlijk zijn er must have skills waarover iemand minimaal moet beschikken. De andere skills, zijn nice to have, die kan de juiste kandidaat met inzet, enthousiasme en een goede begeleiding op de werkvloer wel leren. Bijscholen moeten we trouwens allemaal blijven doen.

Ga dus op zoek met een open vizier en doe niet aan spiegelrekrutering.  Bij spiegelrekrutering gaat de recruiter te veel uit van zichzelf: hij gaat op zoek naar gelijkaardige profielen als de medewerkers die al bij het kantoor aan slag zijn. Het resultaat is dat je eindigt met meer van hetzelfde. Inzetten op meer diversiteit kan net een verrijking zijn.

Geldt dit ook voor juridische professionals? In de juridische sector is een diploma toch het allerbelangrijkste? Ja en neen. Een rechtendiploma en goede resultaten zijn uiteraard een absoluut minimum. Maar ze zijn ook niet meer dan een basis. Een goede advocaat, notaris of gerechtsdeurwaarder is zoveel meer dan zijn diploma. Het vereist naast juridisch denken ook creativiteit, doorzettingsvermogen, empathie, ….

maar verlies ook het ervaren talent niet uit het oog

Natuurlijk is het een goed idee om jonge mensen een kans te geven. Maar tegelijkertijd is er in Vlaanderen ook heel veel onbenut potentieel bij 50-plussers. Zij hebben het op de arbeidsmarkt soms moeilijk. Jammer, want zij koppelen talent aan ervaring. Bovendien heeft ook een vijftiger nog zeventien jaar carrière voor de boeg. Jaren die hij met plezier voor u zal inzetten. Oudere werknemers veranderen immers minder van werk.

Een mix van jong potentieel en ervaring is ideaal.

Schrijf een goede vacature uit

Bent u op zoek naar nieuwe medewerkers, denk dan goed na over wie u wilt aantrekken. Schrijf een zo duidelijk mogelijk profiel uit. Een standaardvacature zal niet opvallen tussen de vele anderen. Dit gaat verder dan bepalen hoeveel jaar ervaring de kandidaat moet hebben of in welke rechtstak hij of zij gespecialiseerd moet zijn. Kijk naar het team waarin de nieuweling terecht zal komen. Hou er rekening mee dat de kandidaten die u wilt in het team moeten passen, maar tegelijkertijd ook complementair moeten zijn. Het vraagt bij het uitschrijven van de vacature wat meer tijd en moeite, maar zal de rest van de sollicitatieprocedure wel verkorten.

Reageer snel

Goede krachten op zoek naar een job, hebben vaak verschillende sollicitaties tegelijkertijd lopen. Laat het selectieproces dus niet te lang aanslepen of u verliest uw kandidaat misschien aan de concurrentie. Als u te lang wacht om te antwoorden of om feedback te geven na een gesprek stuurt u het signaal uit dat u niet echt geïnteresseerd bent. Uit onderzoek blijkt dat tot 85 % van de werkzoekenden dan voor zijn of haar tweede keuze gaat.

Bovendien zijn de meeste rechtenstudenten al in de loop van het laatste jaar (of de twee laatste jaren) van hun studie met hun professionele toekomst bezig. Zorg dat uw kantoor bij hen bekend wordt: organiseer een interne jobdag voor young potentials of zorg dat u met uw kantoor aanwezig bent op de vele jobbeurzen die de universiteiten en studentenclubs organiseren.

Meer dan loon alleen

Een mooi salaris en een salariswagen, is niet langer dé manier om kandidaten te overtuigen. Jonge mensen hebben andere verwachtingen. Een goede work-lifebalans is voor hen vaak een doorslaggevende factor. Daar kunt u op inspelen met glijdende uren, thuiswerk, extra verlofdagen, …

Vertel het verhaal van uw kantoor

Of, om een trendy term te gebruiken, doe aan employer branding. Jonge talenten die op zoek zijn naar een job kijken niet alleen naar vacatures op jobsites. Ze slaan aan het googelen en gaan op social media actief op zoek naar waar uw kantoor voor staat. Zorg er dus voor dat u overal het juiste imago uitdraagt: bent u innovatief en creatief of eerder klassiek, hebt u een jong team of een heel divers, werkt u lokaal of net heel internationaal, bent u nog een echt familiebedrijf? Zet uw sterke punten in de kijker. Maar wees eerlijk, stel u voor zoals u bent en creëer geen valse verwachtingen.

Maar hoe doet u dat? Employer branding is niet makkelijk en is voor ieder kantoor anders. Enkele tips die u al vooruit kunnen helpen: maak een bedrijfsvideo, zet testimonials van jonge medewerkers op uw site, werk een social media-strategie uit, …

En ten slotte, vergeet ook uw huidig personeel niet

Belgische werknemers blijven – in vergelijking met onze buurlanden – langer trouw aan hun werkgever. Beschaam dat vertrouwen niet. Eens u de toptalenten binnen hebt gehaald, moet u hen blijvend overtuigen dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

***

Meer weten?  Jubel Services helpt u in de zoektocht naar nieuw toptalent! Van het eenvoudig plaatsen van een vacature op Jubel.be tot het van a tot z samen uitwerken van uw Employer Brand, contacteer ons en ontdek de mogelijkheden!

Meer lezen van Jubel Services? Dat kan hier!


Gedreven in uw zoektocht naar getalenteerde medewerkers? Herbeleef hier de VRG-jobbeurzen 2021 en misschien spot u wel uw ideale kandidaat!

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.