Vijf eenvoudige tips voor meer welzijn en veerkracht in 2024 cover

11 jan 2024 | Management & Deontology

Vijf eenvoudige tips voor meer welzijn en veerkracht in 2024

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Gelukkig nieuwjaar! Van ganser harte, maar ook omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gelukkige mensen zowel privé als professioneel beter presteren en comfortabeler leven (zie deze tekst).

Je kan natuurlijk laten gebeuren wat gebeurt … of zelf werk maken van een ‘meer’ gelukkig 2024, met verhoogd welzijn en meer veerkracht.

De SERVO-training voor meer welzijn en veerkracht voor juridische en andere intense beroepen bestaat vijf jaar. Daarom delen we hieronder vijf tips, die ook zonder training vlot kunnen worden toegepast.

Meer welzijn en veerkracht bereik je door gewoonten in je leven te veranderen (John Bargh, Het verborgen brein, Yale University). Als je altijd hetzelfde blijft doen, verandert er niets …

Tip 1: Glimlach

Breng vanaf nu, elke ochtend, zodra je beseft dat je wakker bent, een brede glimlach op je gezicht. Glimlach naar jezelf, je partner, het plafond … adem enkele keren rustig in en uit en beslis voor jezelf: 'Vandaag is een leuke dag!’ Je onbewuste brein zal je beslissing in de loop van de dag mee stimuleren en je glimlach werkt op de spiegelneuronen van de anderen, die zo ook hun steentje bijdragen. Werkt dit? Je zal het snel merken! Net zoals bij de volgende tips …

Tip 2: Word je bewust van hoe je bewust bent

Leer 'meta-bewust' zijn (Prof. D. Siegel, Mindsight, UCLA; Prof. Amishi Jha, Peak Focus, University of Miami): besef dat wat je denkt een groot effect heeft op wat je voelt. Negatieve gedachten leiden tot een onaangenaam gevoel met verlies van energie en toenemende stress als gevolg. Als je niet rustig bent, denk je op dat moment vaak/meestal de verkeerde dingen. Je lichaam reageert op jouw gedachten … Gelukkig kan je (leren) kiezen wat je denkt. Breng meer rust door te beseffen dat je zelf kan ingrijpen en door vervolgens je gedachten te veranderen. Wat je met de bijkomende energie doet is jouw keuze. Mindcontrol leidt tot hogere efficiëntie.

Tip 3: Leef in het nu

Zinloze zorgen en bekommernissen laat je het snelst achterwege door 'in het nu' te komen. Dat doe je (opnieuw) door je gedachten te veranderen. Kijk even rustig rond en zie/hoor wat er nu te zien/horen is (gewoon registreren, niet oordelen) en adem dan enkele keren bewust (volg je ademhaling met je gedachten). Je maakt dan gebruik van de beperking van ons brein dat maar aan een ding tegelijk kan denken. Op die manier stap je op minder dan een minuut uit je 'zorgen' en verandert de focus van je brein en daardoor ook de bijhorende gevoelens. Het brein wordt rustig en je presteert beter. Leer ook je bekommernissen in de ogen kijken: waar ben je eigenlijk bang voor? Meestal is er geen echte of ernstige dreiging … dat maakt het gemakkelijker om je aandacht op andere zaken te richten.

Tip 4: Val vlot terug in slaap

Volgens Prof. M. Walker (Berkeley University) is een te actieve stressrespons in de meeste gevallen de oorzaak van slechte nachtrust. De stressrespons is 's nachts dan actief, omdat gedurende de dag onvoldoende aandacht werd besteed aan het vermijden/verminderen van stress. Die stressrespons kan je trouwens leren stilleggen in een SERVO-training. Wat je zonder training kan doen is leren vlot terug in slaap vallen als je toch wakker geworden bent. We worden vooral te vroeg wakker in een drukke periode en maken ons dan in de vroege uren druk: 'Wat zal dat morgen zijn als ik nu niet snel in slaap val?' Door die zorgen om morgen veroorzaken we extra stress …

Als ons systeem bekommerd is om een probleem, is het laatste wat het zal doen ons terug in slaap laten vallen. Het onbewuste brein kent niet het verschil tussen een echte actuele bedreiging en denken aan een probleem. Séverine Van De Voorde (Ph.D.) noemt dergelijke gedachten ‘mentale tijgers’ (Van stress naar veerkracht, 2022), die het stresssysteem even goed in werking stellen als een echte tijger… Het komt er op neer rustig te blijven, te aanvaarden dat we wakker zijn en daar niet mee te vechten. Vechten veroorzaakt immers bijkomende stress. Daarbij helpt het dankbaar te zijn voor de uren die je al geslapen hebt. Stel je voor dat je helemaal nog geen oog dicht gedaan had? En je ligt tenslotte droog in een bed … en niet in een kartonnen doos in de goot… Adem ook enkele keren bewust (zie tip 3) … en weet dat als je rustig wakker ligt in bed je ook heel wat energie recupereert (je zorgen om morgen zijn dus niet terecht). Met die juiste mindset val je snel terug in slaap … mits je je er dus niet in opwindt. Succes!

Tip 5: Wind je niet op in wat je niet kan veranderen

Ken jij een situatie waardoor je vaak geïrriteerd geraakt terwijl je er niets aan kan veranderen? Je irritatie komt voort van je houding en je gedachten. Zodra je leert anders over een situatie te denken, vermijd je irritatie. Zo eenvoudig is het. Want jij beslist toch zelf wat je denkt! Beslis om de volgende keer in zo’n situatie geen irritatie meer te creëren. Hoe? Reageer niet onmiddellijk. Wacht drie seconden en besef dat je de situatie niet kan veranderen. Vervolgens vraag je je af waarom je een gevecht zou voeren dat je nooit kan winnen.

Besluit dan om de situatie te aanvaarden, er niet mee te vechten en te gaan voor een andere focus. Kies gewoon voor andere gedachten. Kijk in de file naar de mooie auto naast je terwijl je de muziek in jouw auto wat luider zet. Geniet van het ontwerp van een mooi gebouw. Glimlach om de absurde haast van de slechte chauffeur die jou de pas afsneed! Als je voor die andere gedachten kiest, kan je geen irritatie voelen. En … je bent even snel op je bestemming, maar dan wel uitgerust en goedgeluimd. Probeer het: het is gemakkelijker dan je denkt. En het wordt nog gemakkelijker als je via het onbewuste brein de juiste houding verstevigt.

Deze tips naar aanleiding van 'vijf jaar SERVO-training' zijn kleine suggesties. Ze werken zelfs zonder training. Gewoonten grondig veranderen voor meer welzijn en veerkracht (en om stress te verminderen en te vermijden) gaat gemakkelijker in een training en d.m.v. specifieke krachtige technieken. Als je in 2024 écht wil veranderen, overweeg dan een SERVO-training (10 punten notariaat – 9 punten OVB). Meer dan 1.000 deelnemers gingen je voor. Niemand geeft zich bloot tijdens een SERVO-training.

Raadpleeg hier de infofiche van deze opleiding:

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen justitie, advocatuur en de juridische en fiscale wereld? Volg Jubel.be op LinkedIn.

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.