Opnieuw verhoging rechtsplegingsvergoeding vanaf 1 november 2022 cover

15 nov 2022 | Tax & Private equity

Opnieuw verhoging rechtsplegingsvergoeding vanaf 1 november 2022

Door Cazimir

Aankomende events

Sedert 1 januari 2008 kent België een systeem waarbij de in het ongelijk gestelde partij forfaitair moet bijdragen in de kosten en erelonen van de advocaat van de in het gelijk gestelde partij (de rechtsplegingsvergoeding).

De omvang van de vergoeding is bepaald in functie van de inzet van het geding (de waarde van de vordering). De rechter kan het basisbedrag in functie van de omstandigheden verhogen of verminderen, uiterlijk tot het respectievelijke minimum- en maximumbedrag.

De bedragen zijn gekoppeld aan het oorspronkelijke indexcijfer van de consumptieprijzen van maart 2007 (105,78). Telkens wanneer het indexcijfer met 10 punten stijgt of daalt, worden de bedragen met 10 procent vermeerderd of verminderd.

Het indexcijfer in oktober 2022 bedroeg 156,93 waardoor de bedragen vanaf 1 november 2022 voor de vijfde keer werden verhoogd. Overigens, voor de eerste keer sinds de inwerkingtreding van de regeling zijn de bedragen twee maal in hetzelfde kalenderjaar opgetrokken.

De nieuwe bedragen van de rechtsplegingsvergoedingzijn ook van toepassing op lopende procedures waarbij nog geen (eind)uitspraak werd gedaan.

Cazimir


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.