nationaal duurzaamheidsdebat

Cazimir

CAZIMIR is ons eigenzinnig en geïntegreerd team van gespecialiseerde advocaten dat vermogende families en ondernemers helpt met al hun juridische vragen en zorgen over hun vermogen.

Reken op ons als uw specialist en adviseur in juridische kwesties. Wij adviseren u rechtstreeks of we staan uw revisor, bankier, advocaat, notaris of boekhouder bij met onze expertise in complexe dossiers. Samen vormen we een team dat u proactief en persoonlijk ondersteunt.

In fiscale of familiale conflictsituaties verdedigen wij uw belangen met kennis van zaken en alle middelen die aangewezen zijn.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Natuurlijke personen van wie het roerend en onroerend vermogen, dat zich in Frankrijk bevindt, op 1 januari van het belastbare tijdperk een bepaalde drempel overschrijdt, zijn in Frankrijk de jaarlijkse vermogensbelasting verschuldigd (Impôt de solidarité sur la fortune).

Dit geldt dus ook voor Franse niet-inwoners. Zij zijn vermogensbelasting verschuldigd op het totale nettovermogen dat zich in Frankrijk bevindt (bijvoorbeeld een onroerend goed), of dikwijls ook op aandelen van een Belgische vennootschap met Frans onroerend goed.

Wanneer is de ISF verschuldigd en wat zijn de tarieven?

De ISF is verschuldigd zodra het vermogen van de belastingplichtige meer dan 1,3 miljoen EUR bedraagt.

In dat geval, wordt de belasting toegepast op het deel dat 800.000 EUR overschrijdt.

Volgende tarieven worden toegepast :

Tot 800.000 EUR : 0%

Tussen 800.000 en 1.300.000 : 0,50%

Tussen 1.300.000 en 2.570.000 : 0,70%

Tussen 2.570.000 en 5.000.000 : 1,00%

Tussen 5.000.000 en 10.000.000 : 1,25%

Boven 10.000.000 : 1,50%

Aangifteplicht voor de ISF?

De belastingplichtige heeft zelf de verplichting een jaarlijkse aangifte in de ISF te doen. Hij moet dus zelf nagaan of hij de voormelde drempels overschrijdt.

Indien dit niet gebeurt, spreekt het voor zich dat de Franse fiscale Administratie de nodige rechtzettingen kan verrichten, gepaard gaande met de nodige belastingverhogingen.

Zelf nog rechtzetten?

Niettemin heeft u ook de mogelijkheid om zelf een spontane rechtzetting te doen. In dergelijk geval zal de ISF betaald moeten worden en zullen de nalatigheidsintresten betaald moeten worden. Evenwel kan gevraagd worden om de belastingverhoging te laten vallen of deze althans tot een minimum te beperken (10%).

Uiteraard kan enige discussie ontstaan omtrent de waarde van de aan te geven goederen. Wat is immers de juiste waarde van een onroerend goed?

Wellicht nog een laatste belangrijke opmerking : de kans dat u door de mazen van het net glipt, is niet zo groot. Via de verschillende belastingen op het onroerend goed in Frankrijk (o.m. via de impôt sur le revenu bij verhuring of de taxe d’habitation bij eigen gebruik), kan de Franse fiscale Administratie vrij snel nagaan of er een ISF aangifte moest ingediend worden en of dit effectief gebeurd is. Of bijvoorbeeld op het moment dat u het onroerend goed verkoopt, schenkt, etc.

U bent verwittigd…

Cazimir Advocaten

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.