Legal design: geen fantasie, maar wetenschap

Door Jubel

Recente vacatures

Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 24/05/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.
Deze bijdrage werd geschreven door Daan Vansimpsen, Chief Innovation bij Ethel.

Ethel is een legal tech & design agency.

Inleiding

Legal design is geen hype noch fantasie, het is eenvoudige wetenschap. Het komt overgewaaid van design thinking-praktijken die al jaren met succes bestaan en worden toegepast in andere sectoren. Van graphic design waar de focus ligt op grafische elementen tot service design, waar we anders gaan nadenken over dienstverlening en hoe we bepaalde diensten beter kunnen laten schitteren.

Helaas is legal design stilaan een buzzword aan het worden. En net zoals met al die andere buzzwords (neem nu even AI – artificiële intelligentie – en blockchain), weten de meeste practici niet wat de lading nu precies dekt. Laten we daarom even een stapje terug zetten.

Wat is legal design?

Kijken we even naar de definitie van Margaret Hagan, advocate en directeur van het Stanford Legal Design Lab, die bekend staat omwille van haar pionierswerk in deze nieuwe discipline:

“Legal design is de toepassing van human-centered design op de juridische wereld, om het juridisch apparaat en de dienstverlening meer klantgericht, bruikbaar en efficiënt te maken.”

Het is met andere woorden een geheel nieuwe manier om over juridische diensten en producten na te denken, met een focus op gebruiksvriendelijkheid en aantrekkingskracht. Het is een aanpak die zich zowel procesmatig als op vlak van denkkaders en onderliggende patronen zeer nuttig toont.

Bij Ethel beschouwen we legal design dan ook als een combinatie tussen design thinking en human centered design, wat innovatie binnen de juridische sector enkel ten goede komt. Een 5-stappenproces om producten en diensten te ontwikkelen waar de afnemers met plezier gebruik van maken, gecombineerd met de visie om een positieve langetermijnimpact te realiseren.

Heel eenvoudig gesteld: het moet helpen om de eindklanten van juridische diensten en producten gelukkiger te maken. Enerzijds door een hoger begrip te creëren van juridische teksten door middel van grafische voorstelling, anderzijds door diensten aan te reiken die belangrijk zijn voor cliënten zelf. Je vertrekt dus direct vanuit de noden uit de markt, eerder dan als kantoor of juridische professional zelf de diensten uit te stallen.

Hype of geen hype?

Schrijf legal design dus niet zomaar af als een hype om grafische elementen in juridische teksten te integreren. Het is een andere manier van denken, van recht beoefenen en zelfs de wet vorm te geven. Het is het meegeven van een warme touch aan het vaak onpersoonlijke recht van vandaag. Het is een ommezwaai, maar dan één gericht op een positieve samenwerking tussen juridische praktijkbeoefenaars en hun klanten.

Zelf aan de slag?

Als je zelf aan de slag wil gaan met het vormgeven van juridische concepten, adviezen of nieuwtjes, kijk dan zeker eens naar de ‘Legal Design Toolbox’ en de ‘Contract Design Pattern Library’ van Margaret Hagan, of naar de ‘Pattern Library’ van het IACCM.

Indien je minder fan bent van de creatieve kant, en liever procesmatig aan de slag gaat kan je je eerste stappen zetten door gebruik te maken van de ‘Agile Attorney Practice Model Canvas’, de ‘Service Model Canvas’ of een ‘Value Proposition Canvas’. Deze tools zullen je alvast een heel eind op weg helpen bij het ontwikkelen van een nieuwe mindset.

En we weten het. Er staat veel te veel Engels in deze tekst. Helaas loopt innovatie altijd een tikkeltje achter. We proberen zo snel mogelijk mooie Nederlandse alternatieven uit te denken. In de tussentijd, surf even naar Ethel (ethel.eu), een gloednieuw agency gespecialiseerd in legal tech & design. Opgericht met één doel voor ogen: de juridische wereld mooier maken, en de juridische praktijkbeoefenaars ontzorgen én de beroepsvreugde te vergroten. Mooi, toch?

Een bijdrage door Daan Vansimpsen, Chief Innovation bij Ethel.
Ethel is een legal tech & design agency. Kom in dit persbericht meer te weten over de recente oprichting van Ethel.

Links:

Recente vacatures

Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.