Innovatie in een race tegen de klok: Global Legal Hackathon

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 07/02/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Het mag duidelijk zijn dat digitalisering de laatste decennia een steeds meer prominente rol is gaan spelen binnen onze bedrijfscultuur en ver daarbuiten. De nood aan vernieuwing en frisse ideeën wordt steeds aangewakkerd, en professionals gaan doorlopend met elkaar in debat om tot efficiënte oplossingen te komen en technologische vooruitgang in de hand te werken. Een recente trend die goed inspeelt op deze nood aan vernieuwing is die van de ‘hackathon’. “Een wat?”, zegt u?

Een hackathon, wat is dat?

Hackathons zijn wedstrijden waarbij geïnteresseerden samenkomen om na te denken over (en te werken aan) innovatieve, technologische oplossingen voor concrete problemen binnen een bepaalde sector. Het resultaat van die sessie wordt na afloop voorgelegd aan een kritisch panel van juryleden. Hoewel een hackathon op zich natuurlijk een hoog marathongehalte heeft, kan de mogelijke uitkomst van deze sessies veel bredere implicaties hebben. Het doel is dan ook om een eerste blauwdruk te voorzien van concrete oplossingen voor bepaalde problemen, die op lange termijn de aanzet kunnen vormen voor belangrijke, globale evoluties binnen de sector.

Hoewel de hackathon dus een eerder competitieve insteek heeft, is het einddoel er steeds een van collectieve vooruitgang. Bovenal is het de bedoeling dat de deelnemers er een positieve indruk op nahouden en iets kunnen bijleren.

De juridische insteek

Nu stilaan ook in de juridische sector de nood aan innovatie en doorgedreven digitalisering groeit, kon het concept van een ‘legal hackathon’ natuurlijk niet uitblijven. En dus werd in 2018 de eerste Global Legal Hackathon in het leven geroepen, om zo wereldwijd vooraanstaande vernieuwers binnen de rechtsgeleerde wereld (softwareontwikkelaars, professoren, etc.) bij elkaar te brengen. Meer dan 5.000 deelnemers uit maar liefst 22 verschillende landen namen deel aan deze overweldigende eerste editie. Het doel? Op een efficiënte en doelgerichte manier op zoek gaan naar oplossingen om processen binnen de juridische sector te faciliteren.

Na het overdonderende succes van deze eerste editie kon uiteraard ook ons land niet achterblijven. Daarom strijkt vanaf donderdag 21 februari 2019 de Legal Hackathon voor het eerst neer op Belgische bodem. Tijdens het kick-off event “Legal Tech, Time for Action”, dat plaatsvindt in de Oude Valk (Tiensestraat 41, 3000 Leuven), kan u vanaf 18u30 terecht voor lezingen van keynote speakers prof. Peggy Valcke, mr. Vincent Schoeters en mr. Bram Vandromme.  Nadien zet de hackathon zich voort in Amsterdam van vrijdag 22 tot en met zondag 24 februari 2019. Legaltech start-up Lawren.io, kennisbeheerapplicatie Knowlex en uitgeverij Wolters Kluwer zijn enorm verheugd hun schouders onder deze editie te kunnen zetten.

Info en inschrijvingen

Bent u advocaat, jurist, juridisch beleidsmaker, werkzaam in een legal tech-bedrijf, developer, IT-specialist, (rechten- of IT-) student of heeft u een bijzondere interesse in innovatie in recht? Broedt u toevallig op een interessant en vernieuwend idee dat de juridische sector weer een stap vooruit zou kunnen helpen? Dan bent u van harte welkom op deze boeiende bijeenkomst.

Inschrijven voor het kick-off evenement ‘Legal Tech, Time for Action’ op donderdag 21 februari 2019 kan hier.

Inschrijven voor de Global Legal Hackathon in Amsterdam van vrijdag 22 tot en met zondag 24 februari 2019 kan hier.

Dat deze manier van werken op veel bijval kan rekenen in ons land, werd enkele maanden geleden reeds duidelijk. Toen organiseerde de UGent een soortgelijk evenement dat de naam Legal Techathon kreeg opgespeld. Hoe dat toen precies in zijn werk ging, kan u hier in tekst en beeld te weten komen.

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.