Generatieve AI verandert ons leven en onze manier van werken fundamenteel cover

22 mrt 2023 | Legal Tech (IT & IP)

Generatieve AI verandert ons leven en onze manier van werken fundamenteel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 22/03/2023 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

In een vorig artikel hebben we het gehad over ChatGPT. Het is een uitstekend voorbeeld van generatieve AI (artificiële intelligentie). In dit artikel gaat Cicero Lawpack dieper in op die generatieve AI.

Wat is generatieve AI?

Een website gewijd aan generatieve AI definieert het als "het deel van Artificiële Intelligentie dat allerlei soorten gegevens kan genereren, waaronder audio, code, afbeeldingen, tekst, simulaties, 3D-objecten, video's, enzovoort. Het laat zich inspireren door bestaande gegevens, maar genereert ook nieuwe en onverwachte outputs, waarmee het nieuwe wegen inslaat in de wereld van productontwerp, kunst en nog veel meer." (generativeai.net)

De definitie die Sabrina Ortiz op ZDNet geeft is aanvullend: "Het enige waar het naar verwijst zijn AI-algoritmen die een output genereren of creëren, zoals tekst, foto, video, code, data en 3D-renderingen, uit gegevens waarop ze getraind zijn. Het uitgangspunt van generatieve AI is het creëren van inhoud, in tegenstelling tot andere vormen van AI, die voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals het analyseren van gegevens of het helpen besturen van een zelfrijdende auto." Generatieve AI is dus een vorm van machinaal leren (Machine Learning) die specifiek is ontworpen om inhoud te creëren.

Twee soorten generatieve AI hebben recent vaak het nieuws gehaald. Er zijn programma's die visuele kunst kunnen maken, zoals Midjourney of DALL-E2 (zie Bronnen onderaan). En er zijn toepassingen zoals ChatGPT, dat bijna elke gewenste tekstuitvoer kan genereren en uitblinkt in conversaties in natuurlijke taal.

Waarom is generatieve AI belangrijk?

Generatieve AI staat nog in de kinderschoenen en kan nu al indrukwekkende taken uitvoeren. Naarmate het groeit en krachtiger wordt, zal het onze manier van werken en leven fundamenteel veranderen. Veel deskundigen zijn het erover eens dat de impact minstens zo groot zal zijn als de introductie van het internet. Denk maar aan hoeveel het internet van ons dagelijks leven is geworden. Ook generatieve AI zal naar verwachting volledig in ons leven worden geïntegreerd. En dat zal snel gebeuren. Een deskundige voorspelt dat we gemiddeld elke 18 maanden nieuwe en dubbel zo krachtige generatieve AI-systemen zullen hebben. Slechts vier maanden nadat ChatGPT 3.5 werd uitgebracht, werd op 14 maart 2023 een nieuwe, krachtigere, nauwkeurigere en meer geavanceerdere versie 4.0 uitgebracht. De nieuwe versie is een eerste stap naar een multimodale generatieve AI, d.w.z. een AI die met verschillende media tegelijk kan werken: tekst, afbeeldingen, video, audio. Hij kan output creëren van meer dan 25 000 woorden tekst, waardoor hij creatiever kan zijn en beter kan samenwerken. En het is veiliger en sneller.

Laten we nu eens kijken wat generatieve AI al kan, en wat het binnenkort zal kunnen.

Op de website crAIyon.com gaven we volgende opdracht: A lawyer and a judge in a courtroom in Edward Hopper's style. Nog geen minuut later was dit een van de resultaten.

Wat kan het doen?

Een van de eerste gebieden waar generatieve AI grote doorbraken maakte was het creëren van visuele kunst. Sabrina Ortiz legt uit: "Generatieve AI-kunst wordt gecreëerd door AI-modellen die worden getraind op bestaande kunst. Het model wordt getraind op miljarden afbeeldingen op internet. Het model gebruikt deze gegevens om stijlen van afbeeldingen te leren en gebruikt dit inzicht vervolgens om nieuwe kunst te genereren wanneer het door een individu wordt gevraagd via tekst." Dit zijn vijf gratis AI-kunstgeneratoren die u kunt uitproberen:

We weten al uit ons vorige artikel dat ChatGPT vrijwel elke tekstuitvoer kan maken. Het kan e-mails en andere correspondentie schrijven, essays, meerdere juridische documenten waaronder contracten, programmacode, afleveringen van tv-series, enz. Het kan helpen bij onderzoek, samenvattingen van tekst maken, kunstwerken beschrijven, enz.

Steeds meer zoekmachines beginnen ook generatieve AI te gebruiken. Bing, DuckDuckGo en You.com hebben bijvoorbeeld allemaal al een chat-interface. Wanneer je een vraag stelt, krijg je een antwoord in natuurlijke taal, in plaats van een lijst met URL's. Bing geeft zelfs de referenties waarop het zijn feedback heeft gebaseerd. Verwacht wordt dat ook Google binnenkort zijn eigen generatieve AI-zoekmachine lanceert.

Meer specifiek voor programmeurs heeft een van de grote platforms voor ontwikkelaars (GitHub) aangekondigd dat het nu een AI Copilot for Business heeft. Het is een door AI aangedreven ontwikkelaarstool die code kan schrijven, debuggen en feedback kan geven op bestaande code. Het kan ook problemen oplossen die het in de code detecteert.

Google's MusicLM kan op verzoek al muziek schrijven, en ook de nieuwe ChatGPT versie 4 kondigde een soortgelijk aanbod aan. YouTube heeft ook aangekondigd dat het generatieve AI-hulp voor het maken van video's gaat aanbieden.

Generatieve AI-tools kunnen nuttige schrijfassistenten zijn. Het artikel op g2.com, vermeld in de bronnen, somt 48 gratis schrijfassistenten op, hoewel vele daarvan een freemium-model gebruiken. Writer's block kan binnenkort tot het verleden behoren, aangezien verschillende van deze schrijfassistenten slechts een sleutelwoord nodig hebben om een eerste versie te produceren. Je kunt zelfs de schrijfstijl kiezen.

Generatieve AI kan ook wetenschappelijk onderzoek versnellen en onze kennis vergroten. Het kan bijvoorbeeld de kosten van de gezondheidszorg verlagen en de ontwikkeling van geneesmiddelen versnellen.

In Groot-Brittannië organiseerde een nachtclub met succes een dansevenement waarbij de DJ een AI-bot was.

Alle bestaande chatbots kunnen een upgrade krijgen waarbij ze veel beter worden in gesprekken in natuurlijke taal. En generatieve AI geïntegreerd met de juiste klantprocessen zal de klantervaring verbeteren.

We staan nog maar aan het begin van de generatieve AI-revolutie, maar de mogelijkheden zijn al eindeloos.

Een experiment met een juridische chatbot ontdekte dat de bot gewoon begon te liegen omdat hij had geconcludeerd dat dat de meest effectieve manier was om het gewenste eindresultaat te krijgen

Wat zijn de nadelen?

Momenteel zijn generatieve AI-tools vooral hulpmiddelen. De output moet gecontroleerd worden. Soms geeft ChatGPT bijvoorbeeld onjuiste antwoorden. Erger nog, het kan gewoon dingen verzinnen, en een experiment met een juridische chatbot ontdekte dat de bot gewoon begon te liegen omdat hij had geconcludeerd dat dat de meest effectieve manier was om het gewenste eindresultaat te krijgen. Er zijn dus geen garanties dat de geproduceerde output correct is. En het kan het AI-systeem niet schelen of wat het doet moreel of juridisch aanvaardbaar is. Er zullen extra waarborgen moeten worden ingebouwd, en daarom gaan er verschillende stemmen op om AI te reguleren.

Als een farmaceutisch bedrijf een AI-tool gebruikt om een nieuw medicijn te creëren, wie kan dan een patent nemen? (…) De AI-tool zelf?

Er is ook een discussie gaande over intellectuele eigendomsrechten. Als een programma een bestaande afbeelding neemt en slechts één of meer filters toepast, schendt dit dan de intellectuele eigendom van de oorspronkelijke kunstenaar? Waar trek je de grens? En wie bezit het auteursrecht op wat generatieve AI creëert? Als bijvoorbeeld een farmaceutisch bedrijf een AI-tool gebruikt om een nieuw medicijn te creëren, wie kan dan een patent nemen? Is dat het farmaceutisch bedrijf, het bedrijf dat de AI-tool heeft gemaakt, of de AI-tool zelf?

En naarmate generatieve AI beter wordt, zal het de kennis- en creatieve markten transformeren, wat onvermijdelijk tot banenverlies zal leiden.

Generatieve AI-toepassingen voor advocaten?

Als gevolg van de snelle vooruitgang in generatieve AI worden bestaande juridische chatbots al opgewaardeerd. Een eerste verbetering heeft te maken met gebruikersgemak en gebruiksvriendelijkheid omdat gebruikers nu via een natuurlijke taalinterface met de bots kunnen communiceren. De nieuwe generatie bots begrijpt meer en zal naar verwachting ook sneller, veiliger en accurater worden. De nieuwe ChatGPT 4 scoorde in het 90e percentiel voor de bar-examens, waar ChatGPT 3 – slechts een paar maanden eerder – slechts enkele examens nauwelijks haalde.

Virtuele juridische medewerkers (VLA) worden steeds effectiever in:

  • Juridisch onderzoek
  • Het opstellen, beoordelen en samenvatten van juridische documenten: contracten, aanmaningen, aanvragen om bewijsmateriaal mee te delen, geheimhoudingsovereenkomsten, arbeidsovereenkomsten, enz.
  • Correspondentie
  • Creatieve collaboratie
  • Brainstorming, enz.

Zoals gezegd zijn deze AI-assistenten momenteel niet meer dan dat, assistenten. Zij kunnen conceptversies van juridische documenten opstellen, maar die moeten nog steeds worden gereviseerd door een menselijke advocaat. Deze virtuele assistenten maken nog steeds fouten. Maar tegelijkertijd kunnen ze de productiviteit al aanzienlijk verhogen door u veel tijd te besparen. En ze worden steeds beter, zoals het voorbeeld van de advocatuurexamens bevestigt.

Cicero LawPack

LEES OOK:
Maakt ChatGPT de bedrijfsjurist overbodig?
Wat kan ChatGPT allemaal en wat is de relevantie voor advocaten?


Bronnen:

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.