Een inleiding tot AI-computers voor advocaten cover

6 jun 2024 | Legal Tech (IT & IP)

Een inleiding tot AI-computers voor advocaten

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

AI-computers worden de belangrijkste ontwikkeling in de pc-industrie in 25 jaar genoemd. Experts geloven dat ze ook een verversingscyclus in de pc-industrie op gang kunnen brengen. In dit artikel beantwoorden we de volgende vragen. Wat zijn AI-computers? Wat zijn de voordelen van AI-computers, en wat zijn de voordelen voor advocaten? Moet je er als advocaat een aanschaffen? Wat zijn de uitdagingen en beperkingen voor juridisch werk?

Wat zijn AI-computers?

Wat zijn AI-computers? De term is gelanceerd door Intel. Ze omschrijven het als volgt: "een AI-pc heeft een CPU, een GPU en een NPU, elk met specifieke AI-versnellingsmogelijkheden. Een NPU (Neural Processing Unit), of neurale verwerkingseenheid, is een gespecialiseerde versneller die taken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct op je pc uitvoert in plaats van gegevens naar de cloud te sturen. De GPU en CPU kunnen deze workloads ook verwerken, maar de NPU is vooral goed in AI-berekeningen met een laag stroomverbruik. De AI PC vertegenwoordigt een fundamentele verschuiving in hoe onze computers werken. Het is geen oplossing voor een probleem dat voorheen niet bestond. In plaats daarvan belooft het een enorme verbetering voor alledaags pc-gebruik."

AI-pc’s zijn m.a.w. gewone pc's die zijn uitgerust met gespecialiseerde hardware en software. Ze zijn speciaal ontworpen voor taken op het gebied van kunstmatige intelligentie en machinaal leren. Wat opvalt aan de hardware is de aanwezigheid van een NPU, een Neural Processing Unit. Het is de taak van deze eenheid om AI-werklasten te versnellen, vooral die taken die real-time verwerking vereisen, zoals spraakherkenning, beeldverwerking en deep-learning-toepassingen.

AI-pc's zijn ook uitgerust met gespecialiseerde software, frameworks en bibliotheken die op maat gemaakt zijn voor artificiële intelligentie en machine learning. "Het onderscheid tussen AI-software en 'normale' software ligt in hoe elk type applicatie het werk verwerkt dat je het vraagt te doen. Een conventionele toepassing biedt alleen voor-gedefinieerde tools, net als de speciale tools in een gereedschapskist: je moet leren hoe je die tools het beste kunt gebruiken, en je hebt persoonlijke ervaring nodig in het gebruik ervan om effectief te zijn voor het project in kwestie. Elke stap in dit proces moet jij zelf uitvoeren. AI-software daarentegen kan leren, beslissingen nemen en complexe creatieve taken uitvoeren op dezelfde manier als een mens dat zou kunnen. Dat leervermogen geeft je een nieuw soort gereedschap dat op jouw verzoek gewoon het werk voor je kan doen, omdat het getraind is om dat te doen. Dit fundamentele verschil stelt AI-software in staat om complexe taken te automatiseren, gepersonaliseerde ervaringen te bieden en enorme hoeveelheden gegevens efficiënt te verwerken, waardoor de manier waarop we met onze computers omgaan verandert."

Voordelen van AI-computers

Was er een noodzaak om AI-computer te ontwikkelen? Generatieve AI is enorm populair geworden. Maar de cloud servers die AI gebruikt, worden hierdoor zwaar belast. Het idee is om die werklast te delen met de pc's van de gebruikers. En daarvoor heb je krachtige pc's nodig met de nodige hardware en software. M.a.w., AI-computers bieden voordelen voor de gebruikers, voor de fabrikanten en voor de AI-dienstverleners.

Voordelen voor gebruikers

Experts hebben meerdere potentiële voordelen voor gebruikers geïdentificeerd. AI-pc's kunnen de productiviteit verhogen, de creativiteit en de gebruikerservaring verbeteren. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen die in de literatuur worden vermeld, in willekeurige volgorde.

Verbeterde en versnelde prestaties voor AI-taken: AI-pc's zijn uitgerust met hardware die speciaal is ontworpen voor veeleisende AI-toepassingen. Dit vertaalt zich in een snellere verwerking van complexe berekeningen en gegevensanalyse, cruciaal voor taken zoals videobewerking, wetenschappelijke simulaties en het trainen van AI-modellen. Deze versnelling kan de training en inferentie van deep-learning-modellen aanzienlijk versnellen. En andere toepassingen, zoals videoconferenties, kunnen ook veel voordeel halen uit deze verbeterde prestaties.

Verbeterde efficiëntie en automatisering: AI-functies kunnen terugkerende taken automatiseren, zodat je meer tijd hebt voor strategisch werk. Stel je software voor die automatisch je bestanden categoriseert of de batterijduur optimaliseert op basis van gebruikspatronen.

Verbeterde energie-efficiëntie: AI-versnellers zoals TPU's zijn ontworpen om minder energie te verbruiken en toch hoge prestaties te leveren. Batterijen van laptops gaan bijvoorbeeld langer mee voordat ze moeten worden opgeladen. AI-pc's kunnen leiden tot lagere bedrijfskosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Gepersonaliseerde gebruikerservaring: AI kan jouw voorkeuren leren en de instellingen daarop aanpassen. Helderheid van het scherm, reactiesnelheid van het toetsenbord en zelfs de omlijsting van videogesprekken kunnen zich aan jouw behoeften aanpassen, waardoor een comfortabelere en efficiëntere werkomgeving ontstaat.

Meer creativiteit: sommige AI-pc's hebben ingebouwde creatieve tools die ideeën kunnen genereren, teksten kunnen vertalen of zelfs verschillende creatieve tekstformaten kunnen schrijven op basis van jouw aanwijzingen. Dit kan een revolutie betekenen voor ontwerpers, schrijvers en iedereen die op zoek is naar een sprankje inspiratie.

Verbeterde beveiliging: AI-gebaseerde beveiligingsfuncties kunnen voortdurend controleren op bedreigingen en mogelijke inbreuken. Ze bieden zo een extra beschermingslaag voor je gegevens.

Voordelen voor chipfabrikanten en serviceproviders

De nieuwe AI-computers hebben niet alleen voordelen voor de gebruikers. Zoals eerder vermeld, vermindert het feit dat een deel van de werklast door de gebruikers wordt uitgevoerd, ook de werklast op de servers van de AI-dienstverleners aanzienlijk. Een expert schat zelfs dat "tegen het einde van 2025, 75% van de door bedrijven beheerde gegevens buiten het datacenter zal worden verwerkt". Dienstverleners zullen dus minder moeten investeren in infrastructuur.

Tegelijkertijd kunnen AI-pc's ook nuttig zijn in het datacenter. Twee belangrijke voordelen die ze bieden zijn schaalbaarheid en een snellere time-to-market. Veel AI-pc's ondersteunen meerdere AI-versnellers, waardoor de rekenkracht kan worden opgeschaald door meer versnellers toe te voegen als dat nodig is. Deze schaalbaarheid maakt het mogelijk om grotere en complexere AI-modellen en workloads te verwerken. De versnelde prestaties van AI-pc's kunnen ook de tijd die nodig is voor het trainen van AI-modellen aanzienlijk verkorten, waardoor snellere iteratie- en implementatiecycli voor AI-toepassingen en -oplossingen mogelijk worden.

De introductie van een nieuw type personal computer is natuurlijk ook goed nieuws voor de fabrikanten, omdat het een nieuwe – en bloeiende – markt creëert. Het is dan ook geen verrassing dat alle grote chipfabrikanten, zoals Intel, Nvidia, AMD en Qualcomm, NPU-chips zijn gaan maken. Ook Apple heeft nieuwe chips aangekondigd die voor AI geoptimaliseerd zijn. We kunnen gerust voorspellen dat binnenkort alle nieuwe pc's, laptops en tablets AI-computers zullen zijn.

Voordelen voor advocaten

Dit alles roept de vraag op of je er als advocaat één nodig hebt. Afgezien van de bovengenoemde voordelen kunnen AI-computers ook voor advocaten specifieke voordelen bieden. Ze kunnen bijvoorbeeld de efficiëntie van juridische praktijken aanzienlijk verbeteren door routinetaken zoals het nakijken van documenten, juridisch onderzoek, eDiscovery en contractanalyse te automatiseren. Experts voorspellen de volgende voordelen.

Beter juridisch onderzoek: AI kan enorme hoeveelheden juridische documenten, regelgeving, precedenten en jurisprudentie analyseren, waardoor advocaten veel sneller relevante wetgeving, precedenten en argumenten kunnen identificeren. Dit kan veel tijd en moeite besparen in vergelijking met traditionele onderzoeksmethoden.

Contractanalyse en verbeterde "due diligence": AI kan contracten en financiële gegevens doornemen en potentiële risico's en gebieden die nader moeten worden onderzocht tijdens due diligence-processen naar voren halen. Dit kan een tijdrovende taak zijn voor advocaten, terwijl AI dit heel snel kan doen. Bovendien kan het de nauwkeurigheid en efficiëntie van juridische beoordelingen verbeteren.

Hulp bij het analyseren, beoordelen en opstellen van (andere) juridische documenten: AI-tools kunnen advocaten helpen bij het opstellen van juridische documenten door taalsuggesties te doen, inconsistenties op te sporen en naleving van regelgeving te garanderen. AI-modellen kunnen ook worden getraind om relevante informatie te analyseren en te extraheren uit grote hoeveelheden juridische documenten, contracten en dossiers. De rekenkracht van AI kan dit proces aanzienlijk versnellen.

Voorspellende analyses: met behulp van AI kunnen advocaten voorspellende modellen ontwikkelen om de mogelijke uitkomsten van rechtszaken te analyseren op basis van historische gegevens en verschillende factoren.

Natuurlijke taalverwerking (NLP): AI-pc's kunnen worden gebruikt om NLP-modellen te trainen en in te zetten voor taken als het samenvatten van juridische documenten, informatie-extractie en sentimentanalyse.

Uitdagingen en beperkingen voor juridisch werk

Op dit moment zijn er voor AI-computers echter nog steeds een aantal uitdagingen en beperkingen als het gaat om juridisch werk. Hoewel AI-pc's rekenvoordelen kunnen bieden, is het waarschijnlijk voor veel juridische toepassingen niet nodig om de volledige kracht van deze gespecialiseerde systemen te gebruiken. Voor routinematig juridisch werk, zoals het opstellen van documenten of het uitvoeren van fundamenteel onderzoek, kunnen gewone desktopcomputers of laptops volstaan.

AI-computers hebben nog steeds een beperkt beoordelingsvermogen en een beperkte creativiteit. De kerntaken van advocaten hebben vaak te maken met juridisch redeneren, strategie en het creatief oplossen van problemen, gebieden waarop AI nog niet erg geavanceerd is. AI-pc's kunnen het vermogen van een advocaat om complexe situaties te analyseren, overtuigende argumenten te ontwikkelen of zich aan te passen aan onverwachte omstandigheden in de rechtszaal niet vervangen.

Daarnaast is er de kwestie van gegevensafhankelijkheid en -nauwkeurigheid: de effectiviteit van AI-tools is sterk afhankelijk van de kwaliteit en volledigheid van de gegevens waarop ze zijn getraind. Juridische gegevens kunnen complex en genuanceerd zijn en fouten in de gegevens kunnen leiden tot onnauwkeurige of misleidende resultaten.

Het is mogelijk dat de voordelen de hogere kosten niet rechtvaardigen. AI-pc's kunnen aanzienlijk duurder zijn dan traditionele pc's. Voor advocaten die geen grote hoeveelheden complexe juridische zaken behandelen die sterk afhankelijk zijn van AI-onderzoek of due diligence, zijn de kosten daarom mogelijk niet gerechtvaardigd.

Conclusie

AI-pc's kunnen een waardevol hulpmiddel zijn voor advocaten, vooral voor taken als juridisch onderzoek en due diligence. Ze moeten echter niet worden gezien als vervanging voor menselijke advocaten. AI kan het beste worden gebruikt om de vaardigheden en expertise van een advocaat te vergroten, niet om ze te vervangen. En op dit moment kunnen AI-computers overkill zijn als het gaat om dagelijks juridisch werk. Bestaande computers kunnen de werklast aan en de extra kosten van een AI pc zijn waarschijnlijk niet echt gerechtvaardigd.

Het is ook belangrijk om te weten dat de technologie die gebruikt wordt in AI-computers nieuw en in ontwikkeling is. AI-pc's zijn een relatief nieuw concept en de functionaliteiten zijn nog in ontwikkeling. De "killer applicatie" die de potentieel hogere kosten rechtvaardigt, is er misschien nog niet. Om optimaal te kunnen profiteren van AI-functies, heb je bovendien compatibele software nodig die de AI-mogelijkheden van je pc kan benutten.

De beslissing om te investeren in AI-pc's voor juridisch werk hangt af van factoren zoals de specifieke gebruikssituaties, de hoeveelheid gegevens of werklast, de complexiteit van de vereiste AI-modellen en het potentiële rendement op investering. Advocatenkantoren of juridische afdelingen met een aanzienlijke focus op AI-gedreven juridische technologieën kunnen AI-pc's voordeliger vinden dan bedrijven met meer traditionele workflows. Maar voor veel advocaten kan een traditionele pc met goede juridische onderzoekssoftware nog steeds de meest praktische oplossing zijn.

Cicero LawPack


Bronnen

https://www.zdnet.com/article/what-is-an-ai-pc-and-should-you-buy-one/

https://www.cnbc.com/2024/04/16/amd-launches-new-chips-for-ai-pcs-amid-fierce-fight-with-nvidia-intel.html

https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/what-is-an-ai-pc.html

https://community.intel.com/t5/Blogs/Tech-Innovation/Artificial-Intelligence-AI/What-is-an-AI-PC-and-How-Can-It-Help-Me/post/1552423

https://windowsreport.com/microsoft-said-2024-is-the-year-of-the-ai-pc-but-what-is-an-ai-pc/

https://www.tomsguide.com/computing/what-is-an-ai-pc-i-spoke-to-intel-and-qualcomm-to-find-out

https://techcentral.co.za/and-now-for-the-ai-pc/238204/

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.