Duurzame hr: een driedimensionaal model cover

6 dec 2023 | Employment & Benefits

Duurzame hr: een driedimensionaal model

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Er was een tijd waarin er weinig gesproken werd over hr en duurzaamheid. Een goede eeuw geleden maakte modern hr-management z’n intrede, gevolgd door de opkomst van duurzaamheid in onze leefwereld en onze bedrijven. De laatste tijd worden beide concepten steeds meer aan elkaar gelinkt. Duurzame hr wordt dan ook gezien als dé trend voor de komende jaren in strategisch hr-beleid. Maar wat houdt dat in en hoe kan je het toepassen in je bedrijf?

Drie dimensies

Het is niet gemakkelijk om een definitie te geven van duurzame hr, maar in dit artikel doen we toch een poging. “Een duurzaam hr-beleid is een driedimensionaal beleid dat bepaalde relevante sustainable development goals van de VN via de medewerkers wil integreren in de onderneming en in de hele ketting waar de onderneming deel van uitmaakt”. We zoomen even in op het driedimensionale aspect.

In een eerste dimensie richt duurzame hr zich op de medewerkers als ontvangers. Denk bijvoorbeeld aan talent management, correcte verloning en gelijke kansen. In een tweede dimensie worden medewerkers actieve deelnemers aan het duurzaamheidsbeleid door individuele of gezamenlijke acties te ondernemen rond milieu, sociale gelijkheid, gezondheid en vitaliteit. De onderneming fungeert dan als facilitator, maar ook als regelgever. Als individuen herhaaldelijk gedrag vertonen dat niet duurzaam is, dan belemmert dat de vooruitgang. Daarom is het belangrijk om het onderwerp duurzaamheid te integreren in de maandelijkse, trimestriële of jaarlijkse gesprekken met medewerkers.

In een derde en laatste dimensie wordt ook de bredere keten waarin het bedrijf opereert betrokken in een duurzaam beleid. Dat bereik je bijvoorbeeld door via je medewerkers een lerend netwerk te creëren tussen bedrijf, klant en leverancier. Dankzij het delen van kennis komen nieuwe, duurzamere dynamieken tot stand.

Duurzame hr

Van theorie naar praktijk

Zoals met veel facetten van hr ga je stap per stap te werk. Kiezen is winnen! Bepaal wat je als onderneming echt belangrijk vindt en start daarmee. Een driedimensionaal model uitbouwen doe je door per dimensie één aspect te kiezen en na te denken over de acties die je wil ondernemen om daar vorm aan te geven, zowel high level als op individueel niveau. Eens je dat weet, focus je gedurende een jaar op die acties totdat ze een goede gewoonte zijn geworden. Jaar na jaar kan je dan nieuwe elementen toevoegen.

Tot slot willen we benadrukken dat veel bedrijven al bezig zijn met een duurzaam hr-beleid, ook al beseffen ze dat zelf niet altijd. De vele vragen die we krijgen om loonstudies te maken, eerlijke rekruteringsprocessen op te zetten of heldere communicatielijnen te implementeren, tonen aan dat bedrijven de noodzaak voelen om duurzamer te handelen, ook op vlak van hr. Laat het een aanmoediging zijn!

Tom Deloose, Team Manager HR Solutions Vandelanotte

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.