31 mei 2021 | Management & Deontology

De Gilde van St. Ivo: voorloper van Orde van advocaten en Kamer van notarissen

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 31/05/2021 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De Confraternitas Sancti Yvonis bestaat in Antwerpen sedert 1670 en is de voorloper van de Orde van advocaten en de Kamer van notarissen. In Antwerpen werd de Confraternitas uitdrukkelijk voorzien in de Costuymen van de Stad.

Een beetje geschiedenis

De oprichting van de Confraternitas werd rond 1670 gevraagd op initiatief van advocaten, notarissen en procureurs naar het voorbeeld van gelijkaardige, al uit de veertiende eeuw komende confrérieën in Parijs, Orleans en Pau.

De magistraten van de zetel werden bij de oprichting niet betrokken maar konden wel aansluiten. Zij waren zelfs vrijgesteld van de jaarlijkse bijdrage.

In 1670 volgde al onmiddellijk de goedkeuring van zowel het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Antwerpen als van de Bisschop van Antwerpen. Deze laatste, ondersteund door pauselijke bullen, schonk veertig dagen aflaat aan diegenen die de jaarlijkse mis bijwoonden, een twist bijlegden of in een geding “pro deo” optraden.

De Gilde van St. Ivo hield haar plechtigheden in de Antwerpse Sint-Jacobskerk en voorzag, dankzij de vrijgevigheid van advocaat Biel, deze ook van een altaar van de H. Ivo in één van de kapellen rond het hoogkoor. Het altaarstuk stelt de H. Ivo voor die armen, weduwen en wezen ontvangt. Het werd geschilderd in 1636 door G. Zegers en is nog steeds te bewonderen in de St. Jacobskerk.

De Franse revolutie deed de Gilde van Sint Ivo ophouden. In haar plaats kwamen in 1803 de Kamers van Notarissen en in 1810 de Orde der Advocaten.

De Antwerpse Confraternitas Sancti Yvonis werd heropgericht in het begin van de 20ste eeuw (1905). Zij kende al vlug een 200-tal leden, zoals in het verleden, advocaten, notarissen en magistraten. Sedert de hervorming in 2000 van de gerechtelijke arrondissementen werkt de Confraternitas over de hele Provincie Antwerpen.

De huidige Confraternitas

De huidige Confraternitas organiseert normaliter een viertal activiteiten per jaar: bij het begin van het gerechtelijk jaar een mis voor de H. Geest met daarna een ontvangst door de hoofdman, in november een herdenkingsmis voor de overledenen van de diverse juridische corpsen, in de veertigdagentijd een conferentie en rond 19 mei de viering van het feest van de H. Ivo door een misviering gevolgd door een diner.

Om de twee jaar wordt een studiereis georganiseerd.

De jaarlijkse voordrachten werden door verschillende sprekers gebracht over afwisselende actuele onderwerpen. Zo had de Confraternitas de laatste veertig jaar alle Belgische kardinalen en Vlaamse bisschoppen als spreker, maar eveneens Stafhouder Jacques Dierckx, Prof. Rik Torfs, Professor Urbain Vermeulen, Prof. Marcel Storme, Mevrouw Hilde Kieboom, Minister Steven Van Ackere en Prof. Dr. Luc De Fleurquin.

350 jaar Confraternitas

Door de actuele coronamaatregelen zijn de activiteiten van de Confraternitas niet doorgegaan in 2020 en 2021. Zo kon ook het 350 jarig bestaan van de Antwerpse Confraternitas niet op passende wijze gevierd worden. Wat een feestjaar moest worden, is in stilte voorbijgegaan.

Broederlijkheid als universeel ideaal

Broederlijkheid is een universeel ideaal. Daarom maken we ook graag de link tussen Confraternitas, confraters en Fratelli Tutti, de encycliek van Paus Franciscus uit 2020 over de ‘broederlijkheid’, geschreven bij de uitbraak van de pandemie en geïnspireerd – zoals de H. Ivo – door de H. Franciscus van Assisi.

“Ziehier een schitterend geheim dat ons laat zien hoe wij kunnen dromen en van ons leven een wonderlijk avontuur kunnen maken. Niemand kan het leven aan in zijn eentje … Wij hebben nood aan een gemeenschap die ons ondersteunt en helpt, waarin we elkaar kunnen helpen om vooruit te blijven kijken. Hoe belangrijk is het om samen te dromen”(uit de toespraak van Paus Franciscus op de Oecumenische en Interreligieuze jongerenontmoeting Skopje – Noord Macedonië 7 mei 2019). Hopelijk kunnen we nieuwe accenten leggen op de confraternitas, op de confraternaliteit, de confraters, broederlijkheid en gebruiken wij zo de ruimte die ons gegeven wordt en die we nodig hebben voor medeverantwoordelijkheid bij het creëren en invoeren van nieuwe processen en veranderingen. In een achttal video’s laten we hierover verschillende eminente denkers aan het woord. U kunt deze video’s vanaf midden juni hier bekijken.

Namens de Confraternitas Sancti Yvonis (1670 – 2020)

Alois Van Den Bossche, Erehoofdman                

Bruno Aerts, moderator

Eric Hooft, Hoofdman

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.