5 jan 2018 | Kantoor & beleid

Computer maakt contracten op maat

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 05/01/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De legaltech startup Lawbox is in zekere zin het resultaat van een lichte frustratie van Meester Fréderic Deschamps. Als advocaat van KMO’s en startups vertrok hij vaak vanuit dezelfde templates om hun vragen te beantwoorden. Dat moest efficiënter kunnen.

Daarom ging hij samenzitten met een IT-provider om een programma te ontwikkelen om recurrente contractaanpassingen te automatiseren. Na een geslaagd eigen gebruik zag hij daar ook het marktpotentieel van in. Samen met Thibaut Roberti richtte hij in februari 2016 Lawbox op.

Zelfbediening

Stephaan Cloet, verantwoordelijke voor de Nederlandstalige markt legt het systeem uit: “Onze gebruiksvriendelijke website Lawbox.be presenteert zich als een soort online B2B-zelfbedieningsplatform. Vooral starters en KMO-ondernemers kunnen er de gewenste contracten of personaliseerbare modeldocumenten op maat aankopen. Ze kiezen het contract, ze vullen een interactieve vragenlijst in en ze verschaffen de concrete details. Onmiddellijk bekomen ze de gewenste tekst, volledig automatisch op hun maat aangepast.”

De mogelijkheden zijn legio maar Lawbox focust zijn aanbod op de meest frequent voorkomende documenten: commerciële contracten, arbeidsovereenkomsten, privacydocumenten, huurovereenkomsten, standaardbrieven, algemene voorwaarden… Maar zo biedt Lawbox momenteel toch al 65 verschillende juridische documenten aan en dit in de beide landstalen. Meer nog, er zijn ook een tiental Engelstalige teksten beschikbaar. Inderdaad, ‘smart law for smart people’, zoals de slogan luidt.

Een eenmalige download van een gepersonaliseerd contract op maat kost momenteel 49 euro. Er zijn ook abonnementsformules en opties voor telefonische consultaties bij de advocaat die het document opstelde en valideerde. De advocaat die een document aanleverde en up-to-date houdt kan zelf rekenen op een vergoeding per download.

Met die budgetvriendelijke, degelijke, snelle en gepersonaliseerde aanpak heeft Lawbox zeker voor startende ondernemers een waardevol alternatief ontwikkeld. Cloet: “Voor het juiste contract via een advocatenkantoor is de kostprijs te hoog en de wachttijd lang. En de gratis templates die je op internet vindt bieden je geen enkele garantie van degelijkheid of rechtszekerheid.”

Meer en andere toepassingen

De interesse is alleszins al groot. Lawbox is al een prominente speler in het Belgische legaltech-ecosysteem. Zo is het een actief lid van Legaltech Belgium, mocht het een demonstratie verzorgen op de Dag van de Bedrijfsjurist en meedingen in de finale van een pitchwedstrijd van Trends.

Intussen denkt Lawbox al creatief verder na over andere legaltech innovaties en uitbreidingen. Binnenkort wordt de website geüpdatet en komen er nieuwe applicaties online.

Onder de vorm van een ‘software as a service’ worden ook grotere ondernemingen en advocatenkantoren geholpen. Zij kunnen de Lawbox-software dan gebruiken om hun eigen templates te dynamiseren en de volledige levenscyclus van een contract te beheren. Dat gaat van (automatische) opstelling, onderhandeling en validatie tot digitale ondertekening en opslag.

Sommige van deze ‘contractmanagement’ functies worden bovendien aan alle Lawbox.be – gebruikers aangeboden. Hierbij gebruik je het platform om samen met een ingelogde derde partij tot een definitief juridisch akkoord te komen.

Verder bespoedigt en vergemakkelijkt de Lawbox-software de validatiestroom van bijvoorbeeld ter plaatse gesloten verkoopovereenkomsten, door de software te integreren met andere tools, zoals Salesforce en Showpad.

Standaardcontracten automatiseren

Dat is één van onze sterkten, benadrukt Stephaan Cloet: “Als startup kunnen wij onze klanten software aanbieden die dankzij onze informaticapartner zeer snel en soepel in te passen is in hun bestaande systemen en business flows. De grote providers zijn daar niet zo flexibel in, daar moet de klant zich aanpassen. En als startup in een zeer innovatieve branche zijn wij zelf uiteraard ook zeer beducht voor alle nieuwe evoluties op het vlak van ‘artificial intelligence’ of ‘blockchain’.”

Met zijn oplossingen biedt Lawbox de rechtszoekende alleszins een betere en vlottere toegang tot het recht. Elke advocaat zal begrijpen dat het beter is om de redactie van standaardcontracten te automatiseren. Uiteraard kan ook een advocaat klant worden van Lawbox om zelf meer tijd te winnen. Tijd die hij kan besteden aan adviezen met een hogere toegevoegde waarde!

Geschreven door: Philip Verhaeghe

Wilt u meer weten over Lawbox? Bezoek dan hier hun website en lees hun recente nieuwsberichten via deze link.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.