In de zoektocht naar organisatorisch succes staat de wens om 'de beste' of 'de grootste' te zijn vaak centraal. Een veelvoorkomend misverstand is de overtuiging dat dergelijk streven een solide strategie zou zijn om een bedrijf vooruit te helpen. Dergelijke benadering is echter gebrekkig. Sterker nog, het ontbreekt aan de nodige diepgang en specificiteit vereist om duurzaam succes te bewerkstelligen. Bovendien kan het leiden tot een tunnelvisie, misplaatste inspanningen en een gebrek aan aanpassingsvermogen. Het nastreven van het doel om de beste of de grootste te zijn, biedt geen duidelijk plan noch competitief voordeel.
Externe vergelijking is geen duurzame strategie
De beste of grootste zijn stoelt altijd op externe vergelijkingen. Dit als aspiratiedoel stellen valt niet te verwarren met kennis hebben van de markt en het nuttig gebruik maken van de respectievelijke marktpositie. Sommige kantoren trappen in de valkuil om te geloven dat de beste of de grootste zijn in hun branche het ultieme doel is en een gegarandeerde strategie voor succes. Ze vertrekken daarbij vaak van een competitieve op zichzelf gerichte mindset die net schadelijk kan zijn voor langetermijnsucces.
Wie zich uitsluitend richt op de beste zijn of beter presteren dan concurrenten, legt de nadruk te veel op externe referentiepunten en vergelijkingen.
Wie zich uitsluitend richt op de beste zijn of beter presteren dan concurrenten, legt de nadruk te veel op externe referentiepunten en vergelijkingen. Je komt terecht in een wedloop om anderen te overtreffen in plaats van een doordachte strategie uit te werken van hoe je kan voldoen aan de noden van cliënten en hoe je je kan onderscheiden van andere spelers op de markt.
Voor duurzaam succes moet je kantoor zich richten op de eigen competenties, prestaties en kwaliteiten.
De valkuilen van het “de beste zijn”
Organisaties die uitblinken op een specifiek gebied maar zich niet kunnen aanpassen aan veranderende trends, lopen het risico om uit te markt te verdwijnen. Denk maar aan voorbeelden zoals Kodak en Blockbuster, die er niet in slaagden innovatie te omarmen en zich aan te passen aan opkomende marktomstandigheden.
Vanzelfsprekend vallen deze bedrijven niet te vergelijken met een advocatenkantoor en toch zijn ze een waarschuwing voor de potentiële gevolgen van het niet verder kijken dan de beste zijn op één vlak.
Voor duurzaam succes moet je kantoor zich richten op de eigen competenties, prestaties en kwaliteiten.
Uitblinken op een specifiek gebied (of nog de beste zijn) garandeert niet dat het kantoor succesvol zal zijn als je niet in staat bent daar een duurzame strategie aan te verbinden en je te onderscheiden van andere spelers op diezelfde markt.
Daarenboven net zoals de grootste, spiegelt de ‘beste’ zich aan andere actoren in plaats van op de eigen competenties. Je gaat reactief ageren in plaats proactief vorm te geven. In plaats van voortdurend te streven naar het overtreffen van potentiële concurrenten, moet je je concentreren op het ontwikkelen van de eigen onderscheidende competenties en deze benutten.
Door je cliënteel, markttrends en interne middelen te begrijpen, kan je een unieke positie creëren die aansluit bij je sterke punten, wat een duurzaam concurrentievoordeel oplevert.
De keerzijde van het “de grootste zijn”
De ambitie om de grootste te worden qua omvang en marktaandeel leidt vaak tot verminderde winstgevendheid, operationele inefficiënties en een verlies van focus op cliëntentevredenheid. Bedrijven die groei prioriteren zonder rekening te houden met fundamentele factoren en cliëntgerichte service, lopen het risico hun merk te verwateren en compromitteren hun vermogen om uitzonderlijke oplossingen te leveren.
“De grootste zijn” betekent niet automatisch dat je de beste bent of in staat bent om waarde te bieden die voldoet aan de veranderende behoeften van cliënteel.
De focus ligt op groei, in plaats van een strategie die wordt ondersteund door een solide basis die uiteindelijk zal resulteren in groei. Dit kan leiden tot operationele inefficiënties, verlies van focus en zelfs financiële risico's die de levensvatbaarheid op lange termijn van het kantoor in gevaar kan brengen.
De essentie van echt strategisch succes
Het nastreven van het beste of het grootste zijn is eigenlijk zelfs geen strategie. Duurzaam succes, ongeacht in welke sector wordt niet bereikt door te streven naar de beste of het grootste zijn. Organisaties moeten deze simplistische aspiraties overstijgen en investeren in een allesomvattende strategische aanpak die een diepgaand begrip omvat van hun industrie, specialisaties, marktdynamiek, cliëntenbehoeften en unieke sterke punten.
Je moet deze simplistische aspiraties overstijgen en investeren in een allesomvattende strategische aanpak die een diepgaand begrip omvat van de industrie, specialisaties, marktdynamiek, cliëntenbehoeften en je unieke sterke punten.
Dit vereist de ontwikkeling van een duidelijke en onderscheidende waardepropositie die aansluit bij de cliënten en gebruik maakt van de unieke mogelijkheden van de organisatie.
Door een duidelijke strategie te ontwikkelen en een strategische mentaliteit aan te nemen, kan je onzekerheden het hoofd bieden, je aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en geïnformeerde beslissingen nemen die je op de lange termijn succesvol positioneren.
Een dergelijke strategische aanpak houdt ook proactief toezicht op ontwikkelingen in de sector en bevordert een cultuur van innovatie om voorop te blijven lopen en relevant te blijven in een snel veranderend klimaat.
Conclusie: de beste of grootste willen zijn is geen strategie
De beste of de grootste zijn is op zichzelf geen strategie. Het legt te veel nadruk op externe vergelijkingen en erkent niet het belang van het ontwikkelen van interne competenties en het leveren van unieke waarde aan cliënten.
Om duurzaam succes te behalen, moeten kantoren hun benadering veranderen van een competitieve, zelfgerichte en op externe vergelijkingen gerichte benadering naar een aanpak gestoeld op zelfverbetering, voortdurend leren en waarde leveren aan cliënten, inclusief investering in de ervaring van cliënten.
Lees van Eve Vlemincx ook:
0 reacties