1 okt 2019 | Actualia, Expertise

Minder belastingen voor meer bescherming: de rechtsbijstandsverzekering fiscaal aftrekbaar sinds 1 september 2019

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 01/10/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Op 1 september 2019 trad ‘de wet tot het toegankelijker maken van de rechtsbijstandsverzekering’ in werking. Een rechtsbijstandsverzekering houdt in dat uw verzekeraar bepaalde diensten verricht en kosten op zich neemt, zodat u uw rechten kan laten gelden wanneer u betrokken raakt bij een juridisch conflict. Zo zal u bijvoorbeeld de kosten van uw advocaat niet zelf hoeven te betalen.

Wees geïnformeerd

De waarborg rechtsbijstand komt meestal voor als aanvullende waarborg bij een bepaalde verzekering. De rechtsbijstand is dan beperkt tot geschillen die voortvloeien uit schadegevallen die gedekt zijn onder die bepaalde polis, bijvoorbeeld een verkeersongeval in het geval van een autoverzekering of waterschade bij een brandverzekering. Weinig mensen weten dat hun verzekering een waarborg rechtsbijstand omvat, hoewel dit hen toelaat hun rechten uit te oefenen zonder kosten te maken. Lees dus zeker even uw polis na!

Daarnaast bestaan er ook aparte verzekeringen specifiek voor rechtsbijstand. U verzekert dan het risico op juridische kosten bij bepaalde door u gekozen materies, bijvoorbeeld een echtscheiding of een strafzaak. Het is dit laatste type rechtsbijstandsverzekering die de overheid met de nieuwe wet tracht te stimuleren. Zo tracht ze het rechtssysteem toegankelijker te maken voor alle lagen van de bevolking.

Belastingvermindering

Onvermogenden kunnen reeds terugvallen op het pro-deo systeem wanneer zij juridische problemen hebben. De modale burger met een gemiddeld inkomen verdient echter vaak te veel om van dit systeem gebruik te kunnen maken, zonder dat hij voldoende financiële marge heeft om een gerechtelijke procedure te bekostigen. Door een fiscaal voordeel te koppelen aan de premies van een rechtsbijstandsverzekering, tracht de overheid hieraan te verhelpen. Concreet wordt er een belastingvermindering toegekend van 40%. Het bedrag van de premie waarvoor een belastingvermindering wordt toegekend, wordt beperkt tot 310,00 Euro. Dit maakt dat u tot 124,00 Euro kan besparen op uw belastingaangifte.

De premies die vanaf 1 september 2019 betaald worden, kunnen worden ingebracht. Het belastingvoordeel kan dus verkregen worden vanaf het aanslagjaar 2020.

De wet bepaalt de minimumvoorwaarden waaraan de polis moet voldoen om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel. Zo dient uw verzekeraar u bijvoorbeeld te dekken voor minstens 13.000 Euro in burgerlijke zaken, 13.500 Euro in strafzaken, 3.375 Euro bij echtscheidingen en 6.750 Euro bij bouwgeschillen.

Wat verandert er precies?

Het belangrijkste verschil met de huidige rechtsbijstandsverzekeringen, is de mogelijkheid om contractuele geschillen in de bouw te dekken. Dit risico was tot op heden onverzekerbaar voor particulieren. Dit is uiteraard een groot voordeel, vermits er bij bouwgeschillen vaak deskundigen dienen te worden aangesteld, die extra kosten en extra tijd met zich meebrengen.

Ook belangrijk is dat de vrije keuze van advocaat gegarandeerd blijft. De verzekerde die een specifieke rechtsbijstandsverzekering afsluit bij een bepaalde maatschappij, dient dus niet af te stappen van zijn vaste advocaat.

Besluit

Het afsluiten van een specifieke rechtsbijstandsverzekering is dus voordelig voor de rechtszoekende omdat het enerzijds de kosten van een juridische procedure draaglijk maakt en anderzijds de te betalen belasting doet dalen. Let wel, de wet voorziet een wachttijd van 5 jaar voor bouwgeschillen, 3 jaar voor echtscheidingen en 1 jaar voor overige geschillen. Het valt dan ook aan te raden zo snel als mogelijk een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten om toekomstige geschillen gedekt te zien. U kan deze vanaf nu immers gedeeltelijk fiscaal aftrekken!

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten voor een bepaalde juridische materie en wenst u bijstand van het Studio Legale- team? U vindt al onze contactgegevens en meer informatie terug op www.studio-legale.be

Studio Legale

Meer lezen van Studio Legale? Dat kan hier!

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.