Ingeblikte Lamon te koop

Iedere woensdag verschijnt op Jubel een korte beschouwing over de toestand van het gerecht in dit land onder de rubriek ‘Rechtuit’ met als titel ‘Lamon op woensdag‘. Het is vaak een terugblik op een bepaalde gebeurtenis van de afgelopen week en soms ook een vooruitblik op wat er de daaropvolgende dagen te gebeuren staat. Het is niet het werk van een schare communicatiespecialisten met een weldoordacht plan. ‘Lamon op woensdag’ is wat het aankondigt te zijn: de mening van een advocaat uit Hasselt die iedere week een mening ventileert.  Er werd zelfs na verloop van tijd spontaan een werkwoord voor uitgevonden: jubelen. De schrijver jubelt, de lezer jubelt en vooral wie hierop (al dan niet via sociale media) reageert jubelt.

Die gejubelde terugblikken en vooruitblikken zijn nu ingeblikt. Gebundeld, zo u wil. Niet dat de meningen van de auteur in te blikken zijn, daarvoor zijn ze te divers, maar wel het resultaat van zijn wekelijkse schrijfoefening. Zo ziet u wat de afgelopen jaren het voorwerp was van bezorgdheid in toch minstens een deel van de juridische wereld. Soms werd er verschillende keren over hetzelfde onderwerp geschreven, omdat er evoluties waren en in bepaalde gevallen ook “voortschrijdend inzicht”.  Alle stukken (meer dan 100) werden nu in het boek ‘Jubelende Justitie‘ opgenomen (een alliteratie die doet denken aan de onvolprezen Jommeke-strips), telkens voorzien van een naschrift. Daarmee wordt de oorspronkelijke bijdrage geactualiseerd. Dat levert soms verrassende inzichten op, die op hun beurt weer kunnen aanzetten tot discussie en andere reacties. Op die manier kan “jubelen” een nieuwe dimensie krijgen.

Het was destijds een bewuste keuze om de blog niet op papier te laten verschijnen. Nadat ze iedere woensdag om 10 u op de website www.jubel.be te lezen zijn, krijgen de stukken in de volgende uren en dagen een nieuw leven via de sociale media. Dat zorgt dan weer voor een nieuwe interactie en een ander publiek. Op die manier krijgt het maatschappelijk debat over justitie een interessante bijkomende dimensie.

En ondanks dit alles worden al die blogposts nu toch gebundeld in een boek. Het klinkt voor sommigen oudmodisch, maar de bundeling blijft nuttig. Op die manier ontsnapt de tekst aan de vluchtigheid van sociale media en geeft hij openlijk wat ruimte aan wat reflectie. De teksten bevatten een schat aan informatie die ook na verloop van tijd nog relevant blijft.

Zo kan u via het boek ‘Jubelende Justitie’ wat nadenken over de tien thema’s die aan bod komen:

  1. De rechtsbedeling van iedere dag: waarom het anders is dan de huisvuilophaling en de postbedeling, of toch niet?
  2. De grillige wetgever en de humeurige advocaat-commentator
  3. Advocaten zijn verplicht lid van een balie. Ja, en dan?
  4. Even een tussendoortje: wat akkefietjes met de gerechtsdeurwaarders
  5. Let’s kill al the lawyers, of mag er wat meer respect zijn?
  6. De rechters zijn niet langer ‘de bouche de la loi’; maar wat dan wel?
  7. Zullen we het even over belangrijke dingen hebben? De rechtsstaat bijvoorbeeld
  8. Mag het ook wat kosten bij de advocaat? Hen hoe zit het met de ‘pro deo’?
  9. De advocaat op het terrein: een job als een ander of mag het een ietsje zijn?
  10. Deontologie: echt iets voor losers?

Misschien heeft u de wekelijkse stukken al gelezen, maar ze zijn in het boek thematisch gegroepeerd en zo ontdekt u er toch nog iets nieuws in. En natuurlijk is het ook gewoon leuk (toch zeker voor de uitgever) dat u het boek ook koopt, want zo bestendigt u het “jubelen” en voedt u ook via deze nieuwe dimensie het maatschappelijk debat over justitie.

U kan het boek hier bestellen.