Laden Events

« Alle Events

Registratierechten en btw bij vastgoedtransacties – Knelpunten voor de notariële praktijk

oktober 12 @ 13:00 - 17:00

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

In deze opleiding wordt, aan de hand van concrete casussen uit de praktijk, ingegaan op een aantal bijzondere knelpunten inzake de (Vlaamse) registratierechten en de btw bij vastgoedtransacties en vastgoedontwikkeling.

Bij het bespreken van de casussen krijgt u – waar nodig – ook toelichting bij recente wijzigingen, beslissingen, standpunten en rechtspraak inzake btw en registratierechten. Zo komen onder meer de voorwaarden inzake het (hervormde) verlaagde verkooprecht, de registratierechten bij uitbreng van onroerende goederen uit een vennootschap, de wisselwerking tussen de registratierechten en het nieuwe goederenrecht, het verlaagd btw-tarief en de gesplitste verkoop, aan bod.

Programma:
O.a. volgende vragen worden praktijkgericht beantwoord:

– Wat zijn de voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief voor afbraak en heropbouw en wat zijn de aandachtspunten in dit verband?
– Hoe dient het begrip “woning” bij het verlaagde verkooprecht te worden begrepen? Kan de verkoper van een casco-wooneenheid genieten van het verlaagde verkooprecht? Wat is de rol van de notaris in dit verband?
– Verkoop in combinatie met aanneming: wat zijn de aandachtspunten voor registratiebelasting en btw? Wanneer kan er sprake zijn van misbruik? Wanneer is er sprake van een last voor de heffing van registratierechten?
– Zijn zowel registratierechten als btw verschuldigd bij optionele btw-verhuur?
– Wat zijn de aandachtspunten bij een gesplitste verkoop (grond met registratierecht en gebouw met btw)?
– Wat zijn de aandachtspunten en valkuilen bij het vestigen van een al dan niet eigendomsoverdragend opstalrecht of erfpachtrecht? Wat met bestaande opstallen? Wat met opstallen bestemd voor afbraak?
– Wat is de stand van zaken bij de uitbreng van onroerend goed uit een vennootschap/de verkrijging door een vennoot van een onroerend goed uit de vennootschap?
– Is het verkooprecht verschuldigd bij de verlenging van een vruchtgebruik?
– En is er verkooprecht verschuldigd bij de overdracht van opstallen gebouwd op basis van het accessoir opstalrecht samen met het hoofdrecht?
– Wat zijn de aandachtspunten op het vlak van de btw en de registratierechten bij (partiële) splitsingen met onroerend goed?

Gegevens

Datum:
oktober 12
Tijd:
13:00 - 17:00
View Website →

Overige informatie

Organisator
KnopsPublishing
Soort
Hybride

Locatie

Salons van Edel
Terbekehofdreef 13
Antwerppen, 2610 België
+ Google Maps