Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Derden: ongenode gasten aan tafel – Over de derde in de vereffening-verdeling

februari 13, 2023 @ 12:30 - 18:00

432euro (excl. BTW)
Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 01/02/2023 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

In deze opleiding wordt de focus gelegd op de “derde” in de procedure van gerechtelijke vereffening en verdeling. Partij en derde zijn exclusieve of elkaar uitsluitende begrippen, zodat eerst een onderzoek dient te gebeuren naar wie deze derden zijn.

Een uniforme benadering is niet mogelijk, aangezien elke afzonderlijke categorie “derden” een specifieke juridische invalshoek vereist. O.a. de schuldeisers komen aan bod (met een analyse van het onderscheid tussen persoonlijke schuldeisers van de deelgenoten en boedelschuldeisers), de legataris (met bijzondere aandacht voor de bijzondere legataris), de verwerpende erfgenaam, de echtgenoot gehuwd onder algehele gemeenschap, de gerechts-mandataris-derde (o.a. de faillissementscurator, maar ook de notaris-vereffenaar zelf), de testamentuitvoerder en de koper van erfrechten of onverdeelde aandelen in de boedel (met een onderzoek naar het onderscheid tussen de verkoop van abstracte gerechtigdheden en de verkoop van aandelen in concrete boedelgoederen).

Spreker:
Bart Van den Bergh, Raadsheer in het hof van beroep te Antwerpen, plaatsvervangend lid van de Benoemingscommissie voor notarissen, lid CSW, en wetenschappelijk medewerker UHasselt

Programma:

O.a. volgende vragen worden praktijkgericht beantwoord:

  • Is een erfgenaam soms een derde t.a.v. de nalatenschap waarin hij erfgenaam is?
  • Kan een persoonlijke schuldeiser van een erfgerechtigde die zijn erfkeuze nog in beraad houdt toch deze erfkeuze maken in de plaats van zijn debiteur? Moet een dergelijk initiatief noodzakelijk via de rechter verlopen?
  • Is de echtgenoot die onder algehele gemeenschap is gehuwd met een erfgenaam zelf ook erfgenaam of toch een derde?
  • Bestaat er een fictieve vereffening-verdeling (zonder daadwerkelijke verdeling tussen de deelgenoten) als element van schuldeisersbescherming?
  • Gelden er specifieke bewijsregels t.a.v. derden in de vereffening-verdeling?
  • Kan wie de nalatenschap heeft verworpen toch nog deelnemen aan de vereffening-verdeling van deze verworpen nalatenschap?
  • Moet de curator van een gefailleerde deelgenoot worden betrokken in de procedure van gerechtelijke vereffening en verdeling?
  • Welke positie moet de notaris-vereffenaar innemen als deze wordt geconfronteerd met de tussenkomst van een schuldeiser in de procedure van gerechtelijke vereffening en verdeling?

Gegevens

Datum:
februari 13, 2023
Tijd:
12:30 - 18:00
Kosten:
432euro (excl. BTW)
Evenement Categorie:
Site:
https://nl.knopspublishing.be/opleiding/derden-ongenode-gasten-aan-tafel-over-de-derde-in-de-vereffening-verdeling-2/#tribe-tickets

Organisator

Bart Van den Bergh

Locatie

Vlerick Business School
Reep 1
Gent, 9000 België
+ Google Maps