Laden Events

« Alle Events

  • Dit event is voorbij.

De erfovereenkomst: opportuniteiten en valkuilen (webinar)

september 21 @ 13:00 - 17:00

Opleiding enkel toegankelijk voor (kandidaat-)notarissen, stagiairs en notariële medewerkers

Hoewel een essentieel onderdeel van de familiale successieplanning, heeft de erfovereenkomst na enkele jaren toepassing in de praktijk, nog steeds niet al haar geheimen prijsgegeven. De codificatie van ons Nieuw Burgerlijk Wetboek via de invoering van boek 4 heeft weliswaar enkele zaken opgehelderd, toch blijven er nog steeds meerdere discussiepunten bestaan. Ook de temporele werking van voornoemde codificatie is van groot belang, om na te gaan of die oude discussies ook in de toekomst nog te pas en te onpas kunnen opflakkeren.

In deze verdiepingssessie zullen aan de hand van zeer concrete cases het nut en de valkuilen van erfovereenkomsten worden besproken. Er zal in detail worden ingegaan op de verschillende discussiepunten, met ruimte voor vragen en debat.

Spreker:
Rinse Elsermans, advocaat Cazimir

Programma:
O.a. volgende vragen worden beantwoord:

  • Wat zijn de aandachtspunten bij het gedifferentieerd schenken van vermogen (nu eens in blote eigendom, dan weer in volle eigendom) aan verschillende kinderen?
  • Wanneer is het uitzonderingsregime voor waardering van een schenking (namelijk waardering op het ogenblik van het verkrijgen van de volledige beschikkingsbevoegdheid) van toepassing? Wat indien er bijvoorbeeld gewerkt wordt met een maatschap?
  • Kan ik een volmacht geven aan een lasthebber om voor mij een erfovereenkomst af te sluiten? En is er een verschil tussen erfovereenkomsten afgesloten voor en na 1 juli 2022 (cfr. inwerkingtreding boek 4 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek)?
  • Is een huwelijkscontract met een stelsel van algehele gemeenschap een erfovereenkomst of niet?
  • Zijn ascendentenverdelingen nog steeds onderworpen aan de vereisten van erfovereenkomsten? Wat met ascendentenverdelingen van voor 1 juli 2022?

Gegevens

Datum:
september 21
Tijd:
13:00 - 17:00
View Website →

Spreker

Rinse Elsermans

Overige informatie

Organisator
KnopsPublishing
Soort
Hybride
Erkend
Ja

Locatie

De Barrier
Grote Baan 9
Houthalen, België
+ Google Maps