Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijzondere nalatenschappen: de beneficiair aanvaarde, de onbeheerde en erfloze nalatenschap en de “nalatenschap” van een afwezige

maart 25 @ 12:30 - 18:00

€467

In de eerste plaats wordt de focus gericht op de nalatenschap die is aanvaard onder voorrecht van boedelbeschrijving. Deze specifieke erfkeuze activeert een aantal bijzondere wetsbepalingen en beoogt een netto-vereffening, in afwijking van de algemene regel dat de nalatenschap bruto wordt vereffend en verdeeld. Het verschil tussen een bruto- en netto-vereffening wordt in deze context eveneens besproken.
Ook de nalatenschap tot wie niemand zich geroepen voelt, wordt behandeld: de erfloze nalatenschap, die de Belgische Staat opeist, of de volstrekt onbeheerde nalatenschap, waarin zelfs de overheid niet geïnteresseerd is en die onder het bewind komt van een gerechtelijke opdrachthouder, de curator. De stelregel in ons recht luidt immers dat een nalatenschap, zelfs deficitair, nooit in een juridische leegte mag terechtkomen.
Ten slotte komt ook de bijzondere situatie aan bod van het beheer en de vereffening van het vermogen van een persoon die afwezig wordt verklaard. De regels inzake afwezigheid worden toegelicht, alsook de wijze waarop de “nalatenschap” van een afwezige wordt vereffend en verdeeld.

Spreker:
Bart Van den Bergh, Raadsheer en dienstdoend kamervoorzitter in het hof van beroep te Antwerpen, lid CSW, wetenschappelijk medewerker UHasselt

Locatie

Salons van Edel
Terbekehofdreef 13
Antwerpen, 2610 België
+ Google Maps